Jön a 21. Peron Music Tehetségkutató Fesztivál – Itt a döntősök

Jön a 21. Peron Music Tehetségkutató Fesztivál – Itt a döntősök

A Peron Music Alapítvány a magyarországi tehetséggondozó, zeneipari rendszerben előkelő helyet foglal el az idén már 5. székelyudvarhelyi és a 21. tatabányai Peron Music Tehetségkutatók megrendezésével. Az elmúlt esztendőkben fellépő zenekarok díjazottjai nagyszerű pályát futottak be, élen a Margaret Islanddel, akik idén „Az év felfedezettje” kategóriában Fonogram díjat kaptak.

A 21. Peron Music Tehetségkutató Fesztivál 2016. szeptember 24-én, 9.00-18.00 óra között kerül megrendezésre, a tatabányai Vértes Agorájában. A Fesztiválon a közel 50 jelentkezőből 14 zenekar mutatja meg magát a 4 fős szakmai zsűri, az 50 fős diák zsűri és a látogatók előtt. A rendezvényen minden fellépő zenekarról készül egy-egy professzionális videó, amelyet a Peron youtube csatornáján tesznek közzé. A fesztivál első három helyezettje fellépést nyerhet a FEZEN-re, a Roxxy Music Caféba, a paksi Pop-Rock-Jazz Tehetségkutatóra és a balatonboglári Légrádi Antal Tehetségkutatóra, ezen kívül hangszeres kiegészítők, és a Kősziklás pincészet jóvoltából finom borok is gazdára találnak. A Fesztivál győztese elindulhat a Budapest Music Expo keretében megrendezésre kerülő Öröm a zene Tehetségkutatón, amely az országban megtalálható tehetségkutató fesztiválok győzteseinek döntő megmérettetése. A győztes zenekar 1.000.000 Ft-os hangszer- és hangtechnika vásárlási és a Cseh Tamás Program jóvoltából 1.000.000 Ft-os lemezkészítési támogatást kap.

Az idei tehetségkutató fellépői között van Felvidékről a Renton and The Error Jam és A Farkas a Mézes a Német meg a Bob, de ott lesz még a VoluMen, Cilatomband, ZEPHYR, Köpönyegforgatók, Éva Presszó, Jáde Nyúl, The Bluebay Foxes, Tündérvese, ME iLL, Kalapkabát, The Young Rebels és In Hail is.

A Fesztiválon minden zenekar 15 percet játszik, ezen a színpadon töltött 15 percen múlik minden, hogy meggyőzzék a szakmai és a diák zsűrit arról, hogy ők a legjobbak.

A Peron Music Alapítvány 1993-ban azért jött létre, hogy a fiatalok művészetek iránti fogékonyságát, tehetségük kibontakozását támogassa. Ebből a célból 1993-ban tehetségkutató fesztivált alapítottak, amely mára már az ország egyik legnagyobb múltú könnyűzenei tehetségkutatója Magyarországon, és a Kárpát-medencében. Akkor még kevés hazai tehetségkutató rendezvény létezett, de fontosnak tartották, hogy a feltörekvő zenekarok számára legyen olyan fórum, ahol megmutathatják magukat. A megyei tehetségkutatónak indult, évenként visszatérő rendezvény mára már Kárpát-medencei vonzású fesztivál. Folyamatosság, pártatlanság és magas szakmai színvonal jellemzi. Nem gyors sikert kínálnak, hanem lehetőséget arra, hogy a saját útjukat járva, a saját fejlődési ritmusuk szerint érjenek el oda, ahová tehetségük predesztinálja őket.
2012-ben székelyudvarhelyi partnerükkel úgy döntöttek, hogy kiterjesztik a Kárpát-medencére a zenei tehetséggondozást, és életre hívták a Székelyföldi Peron Music Tehetségkutató Fesztivált. A siker már öt éve tart, azóta az erdélyi zenekaroknak is lehetősége van arra, hogy hazai körülmények között bekerüljenek a magyarországi zenei vérkeringésbe.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk / Peron