Nézd online az interneten a II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyt

Nézd online az interneten a II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyt

A verseny honlapjáról elérhető élő internetes közvetítés segítségével is követhető lesz a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny, amelynek a Zeneakadémia ad otthont szeptember 19. és 25. között.

A januárban meghirdetett versenyre öt kontinens huszonöt országából száznál is több művész jelentkezett. A Marton Éva vezette bíráló bizottság döntése értelmében az élő fordulókba 77 versenyző jutott tovább, közülük csaknem hatvan fiatal énekes érkezik Budapestre.

A verseny szeptember 19-én a sorsolással kezdődik. A nyitó esemény, valamint a Solti Teremben zajló elő- és középdöntők ingyenesen látogathatók szeptember 20. és 22. között. A döntőre, amelynek a Nagyterem ad otthont szeptember 24-én, valamint a Magyar Állami Operaházban rendezett gálára a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri jegypénztárában és honlapján válthatók jegyek.

A középdöntő és a döntő a több kamerás, élő internetes közvetítésnek köszönhetően a martoncompetition.hu oldalon akár okostelefonról is követhető lesz. A megmérettetés döntőjét a Bartók Rádió élő adásban közvetíti, a versenyről Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója felkérésére az MTVA 55 perces filmet is forgat.

"Az újdonság varázsával idén már nem számolhattunk, így a Zeneakadémia presztízsére, az arculati megvalósítás eredetiségére, az innovatív kommunikációnkra, valamint nem utolsósorban Marton Éva személyiségére és hírnevére kellett támaszkodnunk" - mondta Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója, a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny projektvezetője.

Szabó Stein Imre szerint vízválasztó, hogy a webcastot immár a Zeneakadémia saját eszközparkjára és stúdiótechnikai hátterére támaszkodva, világszínvonalon tudják megvalósítani. "Külön örömömre szolgál, hogy a verseny izgalmas folyamatát, fordulatait végigkísérő, docureality műfajú televíziós film idén a verseny névadóját és jelentőségét megillető figyelmet kaphat, hiszen a közmédia új kulturális csatornája sugározza majd október elsején, a zene világnapján" - hangsúlyozza a kommunikációs igazgató.

A több mint 45 ezer euró összdíjazású megmérettetés Marton Éva vezette zsűrijébe az operavilág magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője; Christina Scheppelmann, a barcelonai Teatro Liceu művészeti főigazgatója; a dél-koreai Sung Bin Kim, a Daeshin University zeneművészeti karának dékánja; Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora; Honghai Ma, a pekingi Központi Zeneakadémia professzora; Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. A verseny díszvendége Richard Bonynge karmester.

"Nem hiszem, hogy van még egy felsőfokú zenei intézmény a világon, amely ilyen patinás és egyben korszerű környezetet kínál egy zenei verseny lebonyolításához. Liszt Ferenc Zeneakadémiáján fellépni mindenkinek inspiráló élmény, itt szerepelni hatalmas presztízs. Komoly díjak is lesznek, de a legnagyobb nyereség a hely szelleme és a zsűri előtt való bizonyítás lehetősége" - vallja Marton Éva.

A verseny mezőnyét és közreműködőit bemutató százoldalas kiadványban a megmérettetés előzményeiről, előkészületeiről, zsűrijéről és kulisszatitkairól olvashatnak az érdeklődők. A katalógus online verziója, valamint a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny legfrissebb információi már elérhetők a verseny honlapján.

 

ATEMPO.sk / MTI