A felvidéki származású Molnár Ágnes a Marton Éva énekverseny középdöntőjében

Ma kezdődnek a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny középdöntői a Zeneakadémián. A legjobbak között ott a dunaszedahelyi származású Molnár Ágnes szoprán, aki 20.30-kor lép színpadra.

A Solti Teremben csütörtökön a középdöntők zajlanak, amelyek ingyenesen látogathatók. A döntőre, amelynek a Nagyterem ad otthont szombaton, valamint a Magyar Állami Operaházban rendezett gálára a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri jegypénztárában és honlapján válthatók jegyek.

A januárban meghirdetett versenyre öt kontinens huszonöt országából száznál is több művész jelentkezett. A Marton Éva vezette bíráló bizottság döntése értelmében az élő fordulókba 77 versenyző jutott tovább, közülük csaknem hatvan fiatal énekes érkezett Budapestre.

A középdöntőbe 27-en jutottak tovább:

Benabdallah Yanis - Tenor/Kontratenor
Caputo, Immacolata Valeria - Szoprán
Cheremnykh, Olga - Szoprán
Chubunova, Ksenia - Mezzoszoprán/Alt
Dadaikina, Ekaterina - Szoprán
Enkhbold, Ankhbayar - Bariton/Basszbariton
Erdős Attila - Bariton/Basszbariton
Greenhalgh, Tobias - Bariton/Basszbariton
Horejšová, Tereza - Szoprán
Horti Lilla - Szoprán
Jarząbek, Lucyna - Szoprán
Keng Li - Szoprán
Khershberg, Zlata - Mezzoszoprán/Alt
Khovanova, Ksenia - Szoprán
Kim Eunhee - Szoprán
Kurysheva, Svetlana - Mezzoszoprán/Alt
Lee Kyubong - Bariton/Basszbariton
Malik, Azat - Bariton/Basszbariton
Molnár Ágnes - Szoprán
Netovych-dorohaia, Anna - Mezzoszoprán/Alt
Olszynska, Sylwia - Szoprán
Raftis, Theodora - Szoprán
Roslavets, Alexander - Bass
Sellei Etelka - Szoprán
Shamaeva, Polina - Mezzoszoprán/Alt
Song Fengrun - Bass
Zuo You - Tenor/Kontratenor

A középdöntő és a döntő a több kamerás, élő internetes közvetítésnek köszönhetően a martoncompetition.hu oldalon okostelefonról is követhető lesz, a döntőt a Bartók Rádió élő adásban közvetíti.

A több mint 45 ezer euró összdíjazású megmérettetés Marton Éva vezette zsűrijébe az operavilág magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője; Christina Scheppelmann, a barcelonai Teatro Liceu művészeti főigazgatója; a dél-koreai Sung Bin Kim, a Daeshin University zeneművészeti karának dékánja; Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora; Honghai Ma, a pekingi Központi Zeneakadémia professzora; Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. A verseny díszvendége Richard Bonynge karmester.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk / MTI