A For You is fellép a XII. Fool Moon Nemzetközi Acappella Fesztiválon

A For You is ott lesz a XII. Fool Moon Nemzetközi Acappella Fesztiválon

Nemzetközi a cappella fesztivál kezdődik pénteken Szegeden, az IH Rendezvényközpontban. A rendezvény házigazdája a Tisza-parti város népszerű vokálegyüttese, a Fool Moon. Idén Felvidékről ott lesz a Lantos Borbély Katalin (Katica) vezette For You is.

A Fool Moon Nemzetközi Acappella Fesztivált 2005-ben rendezték meg először. A kísérőhangszer nélküli énekműfaj kedvelői az elmúlt bő tíz évben éppúgy találkozhattak feltörekvő, fiatal együttesekkel, mint az a cappella zene és a beatbox külföldi sztárjaival.

Először adódik a lehetőség, hogy a műfaj iránt érdeklődők a nemzetközi vokális közösség egyik legnagyobb nevével, legtapasztaltabb tanítójával, hangszerelőjével és előadóművészével tölthessenek 5 óra hosszát. Szombaton Peder Karlsson, a svéd The Real Group alapítója, hangszerelője, majd a Perpetuum Jazzile művészeti vezetője négy magyar a cappella együttes közreműködésével nyújt bepillantást a nyugati kóruszene és könnyűzenei a cappella tanítás világába. És akikkel majd a mester dolgozik: MusiColore, WindSingers, Voice Drops, Sixtones.

A koncertek sorát pénteken a felvidéki Acapella For You kezdi. A pozsonyi egyházi konzervatórium egykori diákjai először az iskola rendezvényein főként spirituális darabokat énekeltek. Mára már több stílusban leginkább örökzöld zenéket szólaltatnak meg egyedi acapella stílusban. Repertoárjuk főleg angol számokból áll, de olasz és magyar nyelvű feldolgozásaik is vannak. A napokban jelent meg első lemezük We sing ... címmel.

Szombaton a nemzetközi a capella színpadok húsz éve egyik különleges színfoltjának számító iNtrmzzo koncertjét hallhatja a közönség. A holland együttes egyedi stílusát talán legjobban az abszurd a cappella komédia kifejezéssel lehetne leírni. Repertoárjuk a poptól, a világzenén keresztül, a dzsesszig terjed.

Ezen az estén áll színpadra a házigazda Fool Moon is. A 2001-ben az első magyar pop-acapella csapatként létrejött együttes számos hazai és nemzetközi elismerést szerzett. A műfaj nyugat-európai fesztiváljainak állandó fellépői, tizenöt éves pályafutásuk alatt pedig több emlékezetes produkciót hoztak létre Magyarország legelismertebb előadóival.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk / MTI