Péntektől ismét Fölszállott a páva a Dunán

Idén ismét a gyerekeké a főszerep a Fölszállott a páva című, népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorban, amelynek első két adását október 21-én és 28-án sugározza a Duna csatorna, az élő elődöntők november 4-én kezdődnek.

A MTVA és a Hagyományok Háza negyedszer megrendezett tehetségkutatójában a négy elődöntőt két középdöntő követi, a kategóriák győzteseire pedig a december 16-i döntőben derül fény. A 6-14 éves fiatalok négy kategóriában mutathatják meg tehetségüket: külön versenyeznek az énekes szólisták és énekegyüttesek; a hangszeres szólisták és zenekarok; a táncos szólisták és táncospárok; valamint a néptáncegyüttesek.

"Büszkék vagyunk a márkára, amely nemcsak tartalmát és lelkét tekintve magyar, hanem a licencét illetően is hazai termék. Büszkék vagyunk arra is, hogy a Páva bebizonyította: sem a népzene és néptánc, sem a közszolgálati tartalom nem tűr meg magán port" - mondta Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója.

A Fölszállott a páva minden adásában kategóriánként három induló lép színpadra, a produkciókat hattagú szakmai zsűri értékeli:

A zsűri elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas dalszerző, népzenekutató;
tagja Berecz István, a Fölszállott a páva első versenyének szólótáncos nyertese;
Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató;
Kocsis Enikő táncművész, koreográfus;
Sebestyén Márta Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész;
valamint Tímár Böske, a Csillagszeműek táncegyüttes alapítója, művészeti igazgatója.

Műsorvezetőként idén is Morvai Noémit és Novák Pétert láthatják a nézők.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója elmondta, hogy a munka dandárján - az előválogatókon és a balatoni táboron - túl vannak, most már a nemes versengés következik. Kitért arra is, hogy a visszajelzések szerint egyre több fiatal fordul saját kultúrája felé, és keresi a lehetőséget, a művészeti iskolákat, ahol mindezt a tudást elsajátíthatja.

Az első adásokban látható lesz majd a felvidéken, Zselízen tartott V. területi válogató is, ahol többek között feltűntek:

Sendergő Gyermek Néptánccsoport – Ipolyság
Csali Gyermek Néptáncegyüttes – Somorja
Kovács Emese – Párkány
Molnár Nikolas – Ajnácskő
Nagy Csomor Márton – Nagyölved
Szabó Júlia – Naszvad
Száraz Réka – Nagykér
Tám Dóra – Bacsfa-Szentantal
Varga Dániel – Fülek

aTEMPO.sk / MTI
Fotó: Bruzák Noémi