A Vass Lajos Kórus Alsóbodokon gyakorolt

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa április első hétvégéjét Alsóbodokon töltötte. A péntektől vasárnapig tartó gyakorláson a szeptember közepére tervezett jubileumi hangversenyre és az októberi amerikai hangversenykörútra készült.

A kórus a kemény gyakorlás közepette sem feledkezett meg névadója, Vass Lajos 87. születésnapjáról. Ebből az alkalomból egy e-mail-t küldött a zeneszerző Svájcban élő fiának, Vass Dánielnek, amelyben hangsúlyozta, hogy az ötvenedik születésnapjára készülő énekkar továbbra is Vass Lajos szellemi hagyatékához hűen, példaértékű művészi színvonalon igyekszik képviselni a világon mindenhol a szlovákiai magyarságot.

A Tanítókórus vasárnap (nagyböjt 5. vasárnapján) a berencsi római katolikus templomban tette művészileg emelkedettebbé a szentmisét. A szentmise után könnyekig meghatódott hívek mondtak őszinte köszönetet az énekkarnak. Lőrincz Mária zokogva vallotta be, hogy régen nem tapasztalt élményt szerzett neki a kórus szereplése. De a ragyogó akusztikájú templomban megszületett művészi élmény Kazán Józsefnek, a kórusmuzsika avatott ismerőjének is könnyeket csalt a szemébe.

Balkó Gábor közbenjárására Berencs polgármestere vasárnapi ebéddel vendégelte meg a Vass Lajos Kórust.

Horváth Géza, ATEMPO.sk