Ők az idei Junior Prima Díjas zeneművészek

Junior Prima

Idén is tíz fiatal zeneművész vehette át a Junior Prima Díjat. Elismerésben részesült Baranyai Barnabás gordonkaművész; Boros Misi zongoraművész; Brindás Barnabás harsonaművész; Csabay Domonkos zongoraművész; Erdélyi Dániel karmester; Homoki Gábor hegedűművész; Kocsis Krisztián zongoraművész; Rab Gyula tenor; Ránki Fülöp zongoraművész és Tornyai Péter zeneszerző.

Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. Zrt. elnök-vezérigazgatója a díjátadón elmondta: az MVM új stratégiát hirdetett, amelynek kiemelt eleme a tehetségek támogatása, az innováció és a múlt értékein alapuló, a jövőbe mutató értékteremtés. Kiemelte: a díjat rangos, nemzetközileg elismert szakemberekből álló zsűri ítélte oda, így ez az elismerés bárhol a világon megállja a helyét.

A Junior Prima Díj tíz nyertese két-kétmillió forintos támogatásban is részesül.

Felidézte, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2008-ban alapította a díjat, amelyet idén kilencedik alkalommal adtak át.

Vigh Andrea zsűrielnök, a Zeneakadémia rektora elmondta: a fiatalok számára nagy lehetőség ez a díj, amely nélkül a "szárnynyitogatás" sokkal nehezebb lenne pályájuk elején. Hangsúlyozta, hogy idén is nehéz dolga volt a zsűrinek, mivel Magyarországon kifogyhatatlan a zenei tehetség, és csupán tíz olyan fiatal művészt részesíthetnek a díjban, aki nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi zenei világ fontos szereplője is lesz a következő években.

A díjak odaítélésében közreműködő zsűri tagja volt Vigh Andrea Liazt-díjas hárfaművész, Rost Andrea Prima Primissima és Kossuth-díjas operaénekesnő, Szenthelyi Miklós Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Devich János Liszt-díjas gordonkaművész, érdemes művész, Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző, Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima Díjas trombitaművész, Jakobi László gordonkaművész, hangversenyrendező és Balázs János, Liszt- és Junior Prima Díjas zongoraművész.

Az MVM Zrt. gondozásában az elmúlt években kilencven tehetséges fiatal kapta meg a zeneművészet terén kimagasló teljesítményért járó Junior Prima Díjat. Köztük volt a felvidéki Celeng Mária operaénekes is. A társaság célja, hogy az elismeréssel és az anyagi támogatással ösztönzőleg hasson a minél magasabb szintű teljesítmények eléréséhez, segítséget nyújtson a fiatalok pályakezdéséhez és további fejlődéséhez.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Kallos Bea