Felvidéki koncerthelyszíneket is támogat a Cseh Tamás Program

Cseh Tamás Program

Huszonöt induló zenekar, valamint 53 vidéki és 8 határon túli klub kapott támogatást a Cseh Tamás Program harmadik évadának első két alprogramja keretében.

A nyertes előadók hang- és képfelvétel készítésére 2-2 millió forintos támogatást kapnak összesen 50 millió forint értékben, a klubok élő koncertek megszervezésére pedig összesen csaknem 150 millió forintot fordíthatnak.

A kluboknak szánt támogatást majdnem a tavalyi összeg duplájára emelte a kollégium.

Az idei 274 pályázó közül - az előzetes hangfelvételek alapján - 54 jelentkezőt hívtak be a programiroda tagjai. A végső döntést meghozó NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium ebben az évben is elfogadta a felkért zsűri - összesen 45 könnyűzenei szakember - pontozása alapján kialakult sorrendet, viszont a támogathatók számán és a rendelkezésre álló 50 millió forintos kereten nem változtatott, így mind a 25 kiválasztott előadó 2-2 millió forint támogatásban részesül.

A leadási határidőig 79 magyarországi koncerthelyszín 240 millió forintnyi tervvel jelentkezett, köztük több olyan, amelyik az előző két évben már kapott támogatást. A határon túli kluboknak szóló felhívásra 14 pályázat érkezett Erdélyből, a Vajdaságból és Szlovákiából, összesen 40 millió forintnyi támogatást igényleve.

A 78 beérkezett pályázat közül 53 támogatását javasolta a kollégium, míg a határon túli jelentkezők közül nyolc esetben ítéltek meg támogatást. Felvidékről a Komáromi Városi Művelődési Központ, a somorjai Mozi Club és a dunaszerdahelyi Soul Hunter Music Club tartozik ide.

Az év végéig az előzenekari programon túl kisebb pályázatokat hirdetnek meg. Folytatódik a könnyűzenei örökség megőrzésének programja, a jogdíjas és menedzserképzés alprogram, valamint a könnyűzenei sajtót segítő alprogram is. Elmondta, hogy az idén 625 millió forintot fognak még pályázat útján szétosztani. Hangsúlyozta, hogy ebből az összegből elindulhat a könnyűzenei oktatásról szóló alprogram is, amelyet régóta terveznek.

ATEMPO.sk / MTI