Május 27-én adják át a Fonogram-díjakat

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) május 27-én kedden rendezi meg nagy hagyományokkal rendelkező díjátadóját, a Fonogram - Magyar Zenei Díj gálaestet Budapesten.

Mind helyszínét, mind jellegét tekintve minden korábbitól gyökeresen eltérő, a teljes magyar zenei életet, az egész hazai zeneipart több oldalról megmozgató rendezvény várható az idén - közölték a szervezők korábban az MTI-vel. A gála pontos helyszínét a szervezők egyelőre nem jelentették be, a Fonogram - Magyar Zenei Díj gálaestjét tavaly a Millenáris Parkban tartották, közösen a VOLTfolió díjátadójával.

A Fonogram-díjat idén 13 hazai és 6 külföldi kategóriában adják át, az év dalát a közönség választja ki, és odaítélnek életműdíjat is. A szervezők zenészek, illetve a zenéhez kötődő médiaszakemberek, szervezők és további érintettek széles körét kérték fel a jelölőbizottság munkájában való részvételre. A szavazás április 11-én kezdődik és április 28-án zárul. A jelölőbizottság tagjai idén sem csak egy szavazatot adhatnak le kategóriánként, hanem sorrendben megjelölhetik az általuk legjobbnak tartott öt kiadványt, illetve előadót.

A Fonogram - Magyar Zenei Díjra nemcsak a kiadók által gondozott megjelenések, hanem szerzői kiadású albumok és hangfelvételek is nevezhetők voltak. Nem szükséges, hogy a benevezett előadónak teljes albuma legyen; amennyiben ilyennel nem rendelkezik, de az előző két naptári évben, azaz 2013-ban vagy 2012-ben hangfelvételeket készített, úgy azok is nevezhetők voltak.

Tavaly mások mellett Odett, az Anna and the Barbies, Zoohacker, a Kaláka és ByeAlex kapott Fonogram-díjat, az év hazai dala Majka, Curtis és BLR Belehalok című száma lett, az életműdíjat Leslie Mandoki és posztumusz Bódi László Cipő kapta az eseményen.

ATEMPO.sk
forrás: MTI