Idén Hévíz a magyar dal fővárosa

Magyar dal napja

Idén Hévíz lesz a magyar dal fővárosa, miután megelőzte a címért folyatott versenyben Gödöllőt, Hajdúdorogot és Zalaegerszeget. A magyar dal napját országszerte szeptember 14-én tartják.

A magyar dal fővárosa címet minden évben neves zenészekből és szakemberekből álló zsűri ítéli oda a legjobb vidéki műsortervet benyújtó pályázónak. Az idei felhívásra négy település pályázott. A zsűri tagjai Zalaegerszeg és Hévíz dolgozatát tartották esélyesnek, ám a szavazásnál egyhangú eredmény született: 2014-ben Hévíz viselheti a magyar dal fővárosa címet - közölték a szervezők az MTI-vel.

A közlemény szerint Hévíz különleges tervekkel készül a szeptemberi magyar dal napjára. A péntektől vasárnapig tartó fesztivál alapvetően a múltidézés jegyében fog zajlani, a város szinte minden pontján zene szól, és még a magyar dal hőlégballonja is felemelkedik a felhők fölé. A program legfontosabb helyszíne az ötezer fő befogadására képes Nagyparkoló lesz, ahol szeptember 12-én pénteken az esti órákban a Back II Black, másnap, szombaton Nagy Feró és a Beatrice ad koncertet, vasárnap pedig az első Hévízi Dalfesztivál döntőjén szurkolhat a közönség és a közismert előadókból álló zsűri.

A város közterein gyermekeknek szóló programok várják a családokat, a Szentlélek templomban Petrás Mária énekel a vasárnapi szentmise után. A Festetics György Művelődési Központ Muzeális Gyűjteményében Tóth József tárogatóépítő mester és Lakatos László hegedűkészítő mester munkáiból nyílik kiállítás.

A világhírű Hévízi-tó környékén fog zajlani a magyar dal napja ünnepélyes megnyitója, amelynek során legalább ezer fő énekel együtt a tó körüli sétányon, a program után pedig felrepül a magyar dal hőlégballonja.

A keszthelyi kikötőből indul útjára a Hévíz nevű motoros hajó, a magyar dal hajója, amelynek fedélzetén a hatvanas évek hangulatát idéző táncdalokat játszik a zenekar, de szól a dal a Dottó nevű kisvonaton, a Fontana Filmszínházban régi magyar zenés filmeket vetítenek, a Termelői piacon pedig zenés bolhapiac várja az érdeklődőket, ahol régi vinyl lemezek, CD-k, kazetták csereberéje zajlik - szerepel a közleményben.

A programot a hagyományokhoz híven Presser Gábor, a magyar dal napja alapítója nyitja meg Hévízen.

A Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. - Gerendai Károly ötlete nyomán - először 2010-ben hirdette meg a magyar dal fővárosa pályázatot. A címet elsőként Eger, 2011-ben Nyíregyháza, 2012-ben Szombathely, tavaly pedig Békéscsaba viselhette.

A pályázaton Budapest és a fővárosi kerületek kivételével valamennyi magyarországi város helyi önkormányzata, a helyi önkormányzat intézménye, vidéki városban működő társadalmi szervezet, illetve vállalkozás vagy más jogi személy részt vehet.

A magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál mínusz egyedik napján rendezték meg. A következő esztendőtől szeptember második vasárnapján tartják, és országos rendezvénnyé vált az esemény. Tavaly tíz vidéki, két határon túli településen (Kassán és Sepsiszentgyörgyön), illetve a főváros tizennégy helyszínén voltak koncertek.

A részletes műsort a www.magyardalnapja.hu oldalon, valamint az augusztusban megjelenő műsorfüzetben közlik a szervezők.

ATEMPO.sk
forrás: MTI