Az első élő elődöntővel folytatódik a Fölszállott a páva tehetségkutató

Fölszállott a páva

Az első élő elődöntővel folytatódik a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor, amelyben idén is a gyerekeké a főszerep.

Az MTVA és a Hagyományok Háza negyedszer megrendezett tehetségkutatójában a négy elődöntőt két középdöntő követi, a kategóriák győzteseit pedig a december 16-i döntőben választják ki. A 6-14 éves fiatalok négy kategóriában mutathatják meg tehetségüket: külön versenyeznek az énekes szólisták és énekegyüttesek; a hangszeres szólisták és zenekarok; a táncos szólisták és táncospárok; valamint a néptáncegyüttesek.

Minden adásban kategóriánként három induló, így összesen 12 produkció lép színpadra. A kategóriák legjobbjai mellett két "szabadkártyát is kioszt a zsűri", tehát a döntőbe hat produkció kerül.

 

A pénteki adásban a biatorbágyi Barackvirág Gyermektánccsoport, a Jászfényszarui Gyereknéptánc Együttes és a mérai Cifra Néptánccsoport mutatja be hazai táncait.

Az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriáját az encsi Kis Sulyom Énekegyüttes, az úrhidai Marton Bendegúz és az Üllésről érkező Erdélyi Luca képviseli.

Táncos szólisták és táncospárok kategóriában a dozmati Molnár Bence, a budapesti Farkas Hajnalka-Csákvári Bálint kettős és a laskodi Tomócsik Milán áll színpadra.

A délvidéki Újvidéket képviselő Ivánovics Viktor tamburázik, a nyíregyházi Tölgyfa Gábor citerázik, a pásztói Szécsényi testvérek hegedű-brácsa felállásban lépnek a közönség elé.

Minden adást meghívott produkciók színesítik, így pénteken Sánta Gergő és Sánta Bíró Anna, Kaszai Lili és Fundák Kristóf, Berecz István és Bures Réka, valamint a Székely Levente és Papp István Gázsa vezette erdélyi zenészekből álló zenekar szerepel.

 

Az élő adásokat sok gyerek a felkészítő tábor óta várja, hiszen ebben a táborban sokkal inkább lelkileg készültek fel, sok barátság született, nem ellenfélként tekintenek egymásra a résztvevők. "Alig várják, hogy találkozzanak, a versenyszellem a barátságok mögé szorul" – hangsúlyozta Scrob Andrea felelős szerkesztő.

Novák Péter, a tehetségkutató egyik műsorvezetője úgy vélekedett: az idei mezőny hasonlóan izgalmas az előzőhöz és ez az egyedülálló gyermektánchálózat, az abban dolgozó koreográfus nemzedékek elévülhetetlen érdeme. Minden különösebb forrás nélkül, a szülők és tanulók lelkesedéséből, elenyésző támogatásokból tartják fenn magukat a műhelyek, mégis magas színvonalon virágzik a néptáncos, népzenei kultúra országszerte. Talán a televíziós sorozat a döntéshozók figyelmét is felhívja e nem mindennapi jelenségre, hogy ez valóban hungarikum - mutatott rá.

Véleménye szerint mindenkiben ott marad a gyerek, s talán ez a legszebb az egészben. "Ráadásul fertőző, az egész stáb a feje tetejére áll és jóleső infantilizmus jellemzi a színfalak mögötti életünket. Miután ez minden korosztály jellemzője, valahol errefelé keresgélném az örök élet titkát" - hangsúlyozta Novák Péter.

Kiemelte: bár a jelen követhetetlen változásokon megy keresztül, bizonyos attitűdök állandóak. Az önkifejezés vágya életkori sajátosság és erre bőven nyílik lehetőség a folklór területein, amely ugyanakkor közösségi műfaj is, az egyéni-együttes szocializáció példás terepe.

Úgy fogalmazott, hogy a szélsőségektől - diszkriminációtól, szegregációtól - mentes értékrend az alapja egy normális felnőtt társadalomnak. "Márpedig ha valamiről tanúskodik a Kárpát-medence egyedülállóan változatos népművészete, az bizony a békés egymásra utaltság évszázadai, hovatartozástól függetlenül. Ez ösztönösen fogalmazódik meg a fiatalokban, sokunkat szembesítve hiányosságainkkal" - fogalmazott Novák Péter, aki Morvai Noémivel vezeti a Fölszállott a páva élő adásait péntek esténként a Duna televízióban.

aTEMPO.sk / MTI