Sziget - Egy héttel később rendezik idén a fesztivált

Sziget 2014

A szokásosnál egy héttel később, augusztus 11. és 18. között rendezik idén a Sziget fesztivált. A szervezők szerint ezzel több aktuális nemzetközi sztárt sikerül Budapestre hozni.

"Már nem ütközünk az augusztus eleji japán és amerikai fesztiválokkal, így több ott turnézó előadót sikerül a Szigetre csábítani. Döntésünket a jegyeladási adatok is igazolják" - mondta Gerendai Károly főszervező.

A már bejelentett nevek mellett a Szigeten fellép az Outkast, a Manic Street Preachers, valamint a The 1975 is. A már ismert fellépők sorában van például a Prodigy, Lily Allen, Bonobo, Skrillex, a Die Fantastischen Vier, Brody Dalle, a Bastille és Calvin.

Gerendai Károly kitért arra, hogy az elmúlt tíz évben megötszöröződött az európai zenei fesztiválok száma, ugyanakkor a "menő zenekarok" mennyisége stagnál. "A Sziget a fellépőkön kívül azzal tud vonzó lenni, hogy olyan körülményeket, szolgáltatásokat és egyéb kínálatot nyújt, ami összességében válik különlegessé. A fesztivál mára Magyarország első számú turisztikai attrakciójává vált, kétszer annyian jönnek ide, mint például a Forma-1-re. Ki tudjuk használni, hogy Budapest egyre népszerűbb a fiatal felnőtt turisták körében" - fejtette ki a főszervező.

Mint elhangzott, idén már a nulladik napon teljes értékű nemzetközi programot tartanak több színpadon számos neves fellépővel - Anti-Flag, Ska-P, Queens of the Stone Age -, és ekkor lesz az Opening Show is a Deadmau5 közreműködésével.

Gerendai Károly az MTI kérdésére elmondta: ismét lesz mínusz egyedik nap különleges apropóval, de a program még szervezés alatt áll, miután egy tervezett világsztár visszamondta a fellépést.

Idén több új helyszín lesz és nagyobb figyelmet szentelnek a közösségi terekre és aktivitásokra, a családiasság érzetre. Ismét kiépítik a Sziget Beach helyszínt, a woodstocki fesztivál 45. évfordulóján lesz Tábortűz színpad - itt utcazenészek a rocktörténet legjobb számait adhatják elő -, a berlini fal leomlásának 25. évfordulóján pedig száz méteres falra pingálhatnak street art művészek és amatőr szigetlakók.

Szép Fruzsina programigazgató kiemelte, hogy a vasfüggöny lebontásához kapcsolódik a Magic Mirror sátor programja is, ahol Európa egyik legfontosabb artistaműhelye, a Base Berlin segítségével különleges akrobata és artista produkciók lesznek láthatók. "Idén is lesz Cirque du Sziget, ahol az újcirkusz műfaj kiváló hazai képviselője, a ReCirquel társulat új produkciót ad elő".

A világzenei színpad, a roma sátor, az afro-latin színpad és a hungarikum falu egyesülésével létrejön a Világfalu. Az idei világzenei felhozatal részeként fog itt színpadra lépni mások mellett a mali Terakaft, az izraeli Oy Division, a kanadai Kobo Town, a dán Sexican és a hazai élvonal. Ismét szabadtéri színpad ad helyet a hazai könnyűzene képviselőinek: a Petőfi Rádió VOLT Fesztivál színpadon például a Kiscsillag és a Brains is játszik, 23 óra után pedig akusztikus koncertek lesznek olyan előadókkal, mint az And Friends vagy a Budapest Bár. Az Európa színpadon forr össze a korábbi holland és mambo színpad; a helyszín a kontinens feltörekvő zenekarait mutatja be. Közös helyen lesznek az ír és a blues zenék is, itt a záró napon a tavaly elhunyt Oláh Andorra emlékeznek egy jammeléssel.

"Idén 70 éves Rubik Ernő, bűvös kockája pedig negyven évvel ezelőtt indult világhódító útjára. A Rubik Sziget helyszínen egy óriási Rubik-kocka installáció épül hat konténerből, ebben a kocka történetét mutatjuk be interaktív módon, együttműködve a Design Terminállal, valamint a MOMÉ-val" - hangsúlyozta Szép Fruzsina.

Ismét felállítják a Sziget Eye óriáskereket az Erzsébet téren. Az építményt ezúttal nem viszik ki a Szigetre, májustól szeptemberig a belvárosban marad, ám a fesztivál területén is lesz - egy kisebb - óriáskerék.

Art Zóna néven művészeti központ létesül és lesz egy közösségi kert is. A szokásos helyszínek sorában ismét várja a szigetlakókat egy héten át például az Utcaszínházak, a Civil Sziget, a Luminárium, a Tarot Labirintus, az Ability Park, a Kelet-Európa Vurstli és a múzeumi negyed.

ATEMPO.sk
forrás: MTI