Jönnek a "csodagyerekek" a Fölszállott a páva középdöntőjében

Jönnek a "csodagyerekek" a Fölszállott a páva középdöntőjében

"Csodagyerekek" fellépésével folytatódik a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató első középdöntője pénteken este a Duna televízióban – mondta a felvidéki származású Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, a zsűri tagja.

Hozzátette: legszívesebben nem is pontoznának, mert olyan produkciók következnek, amelyek csak annyiban fognak különbözni, hogy az egyik gyerek jobban bírja a stresszt, a reflektorfényt, a másik meg kevésbé és elfárad a végére.

A néprajzkutató rámutatott: a tehetségkutatóban résztvevő gyerekeket velük született adottságaik is hozzásegítették a szerepléshez, de anyanyelvi szinten nem tudtak volna elmélyülni a hagyományos kultúra különféle ágazataiban, ha nincs magas színvonalú magyar hagyományoktatási rendszer a művészeti iskolákban és a néptáncegyüttesek által képviselt műhelyekben.

Mint mondta, ezek a gyerekek nem átértelmezett formában ismerik meg a néptáncot, népzenét, hanem azokat a felvételeket tanulmányozzák, amelyeket Kodály Zoltán, Bartók Béla és Martin György rögzítettek a terepen annak idején. Ez hatalmas dolog, ez különböztet meg minket a világ legtöbb országától, ehhez képest máshol csak kottát adnak a gyerekek kezébe - emelte ki, hozzátéve: a magyarok a stílusban, a hitelességben, a kulturális anyanyelv anyanyelvi szinten történő átadásában, átvételében kiemelkedők.

Agócs Gergely kitért arra is, hogy a 100 milliós német ajkú népesség népzenéjében 3 ezer dallamtípus van, ennek 7 ezer változata, míg a 15 milliós magyarság 3 ezer dallamtípusának 300 ezer változata ismert. "Ilyen értékes és előkelő a mi magyar kultúránk" - hangsúlyozta, hozzáfűzve: a Fölszállott a páva műsora azt próbálja a közmédia eszközeivel felmutatni, hogy van saját kultúránk és annak gyönyörű értékei, amelyekre büszkék lehetünk.

A tehetségkutató két középdöntőjében 12-12 produkció mutatkozhat be. A pénteki első középdöntőben a somorjai Csali Gyermek Néptáncegyüttes, a szécsényi Poór Mária-Szuszai Hunor, Ivánovics Viktor, a Mérai Cifra Néptánccsoport, Veres Hunor, Makula Zoltán, a Sarjú Banda, Bognár Adrián, Marton Bendegúz, Erdélyi Luca, Molnár Bence és Bálint Róbert lép színpadra.

SEGÍTSÜK A CSALIT - RÉSZLETEK ITT

A zsűri 4 produkciót juttat tovább, de az adás ideje alatt már a nézők is leadhatják szavazataikat kedvencükre.

ATEMPO.sk / MTI