Dohnányi Ernő: Szegedi Mise – a Csíkszerda koncertje Budapesten

Dohnányi Ernő: Szegedi Mise – a Csíkszerda koncertje Budapesten

2017. május 12-e és 14-e között öt alkalommal kerül bemutatásra a pozsonyi születésű Dohnányi Ernő Szegedi Miséje a Csíkszerda kórus és szólisták előadásában Budapesten a Rózsafüzér Királynéja Templomban. A koncerteken való részvétel ingyenes és előzetes regisztrációhoz kötött. Adományokat köszönettel fogadnak.

A koncertek időpontjai:

Május 12., péntek 20.00
Május 13., szombat 17.00 és 19.00
Május 14., vasárnap 14.00 és 15.30

A szombaton 17 órakor és a vasárnap 14 órakor kezdődő előadást helyenként megszakítva, rövid magyarázatokkal kiegészítve hallhatjátok.

 

A magyar egyházzene alighanem legnagyobb szabású remekművét a Szegedi Fogadalmi Templom felszentelésére komponálta Dohnányi Ernő (1877-1960). A két kórusra, szólistákra és eredetileg zenekari- és orgonakíséretre írt monumentális kompozíció a teljes miserendet (ordináriumot és propriumot, azaz a mise állandó és változó részeit is) zenébe foglalja. Az 1930-ban bemutatott művet alig néhányszor adták elő, szinte teljesen feledésbe merült. Idén, a zeneszerző születésének 140. évfordulóján is csak a Csíkszerda előadásában hallható. A zenemű egészében a kórus a főszereplő. A Csíkszerda − tőle szokatlanul − ezúttal kottát ragad, és hagyományos, koncertszerű előadásban szólaltatja meg a darabot.

 

Közreműködők

Szólisták:
Híves Mária – szoprán
Nagy Ida – mezzo
Katona Tamás – tenor
Jonty Coy - basszus

Orgonán kísér: Horváth Márton Levente

Fúvósok:
Annus Péter – trombita
Botlik Tibor – tuba
Kerekes Péter - harsona

Vezényel: Tóth Árpád, Sulyán Tibor és Vadas Eszter

FACEBOOK ESEMÉNY

ATEMPO.sk