A Mi Karácsonyunk - rendezvénysorozat indul Komáromban

2017. december 2-án és 3-án negyedik alkalommal szervezi meg a Villa Camarum Polgári Társulás A Mi Karácsonyunk címet viselő rendezvénysorozatot a komáromi Tiszti Pavilon dísztermében és a Klapka téren. Céljuk, hogy közösségépítő jelleggel valósítsanak meg értékteremtő rendezvényt, előtérbe helyezve a régió kincseit és értékeit. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Program

December 2. (szombat)

17.00 „A Mi Karácsonyunk!“ – ünnepélyes megnyitó, meghitt karácsonyvárás első pillanatai a Tiszti Pavilon dísztermében
Közreműködnek a Komáromi Művészeti Alapiskola növendékei.

17.15 A Dévai Szent Ferenc Alapítvány színtársulatának musical előadása
Böjte Csaba testvér árvái, a Kolostori Kölyökszínház előadásában a „Melyiket a kilenc közül“ c. musicalt tekinthetjük meg. Rendezte Páll Éva és Tihanyi Dániel.

18.00 A Hungarian FolkEmbassy zenekar kelet-ázsiai turnéja után Komáromban is bemutatja Ördögharapás c. lemezét.

Ördögharapás – klasszikus népzene címmel jelent meg a Hungarian FolkEmbassy kislemeze. A lemezen szereplő dallamfüzér arra a kihívásra kínál választ, hogy eredeti, táncot vagy éneket kiszolgáló szerepéből kiemelve, koncertkörülmények között hogyan lehet visszaadni a feldolgozatlan népzene szépségét és mélységét. A dallamokat Soós András fűzte össze a következő vidékek és községek zenéjéből: Szilágyság, Ördöngösfüzes, Budatelke, Szék, Máramaros. Ezek mellett a 19. századi magyar romantika cigányzenéjét és erdélyi román prímás játékát idézi meg. A zenekar ezzel az összeállítással mutatja be saját ars poeticáját, hogy hogyan lehet eredeti funkciójától megfosztva, a színpadon bemutatni az autentikus zenei hagyományokat.

Az együttes tagjai

Hetényi Milán – ének (állandó közreműködő), a Magyar Állami Népi Együttes szólistája
Soós András – hegedű, művészeti vezető, Junior Prima díjas prímás
Rosonczy-Kovács Mihály – hegedű, zenekarvezető, Junior Prima díjas prímás
Orsós Tamás – brácsák
Hegedűs Luca – cimbalom, kontra
Hanusz Zoltán – bőgő

 

December 3. (vasárnap)

14.00 - 16.30 Kézműves-foglalkozások a Zichy-pontban
14.00 - 16.30 Közös koszorúdíszítés a Klapka téren
16.00 Korpás Réka népdalénekes műsora a Klapka téren
16.15 A koszorú megáldása a katolikus, a református, a baptista és az evangélikus gyülekezet lelkésze közreműködésével a Klapka téren
16.30 Az ádventi koszorú első gyertyájának meggyújtása a Klapka téren - a gyertyagyújtás közben közreműködik a Selye János Egyetem kórusa

ATEMPO.sk