Halljátok, mit ajkim zengenek - Újév-köszöntő Budapesten

Halljátok, mit ajkim zengenek - Újév-köszöntő Budapesten

2018. január 6-án, szombaton 19.30-kor Halljátok, mit ajkim zengenek címmel újév-köszöntőre kerül sor a budapesti Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Felvidéket a somorjai Duna Folk Band képviseli. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

A hagyomány egykor virágzó idejében természetesnek vették a fiatalok, hogy az előttük járó nemzedéktől megörökölik mindazt, amitől ők is kiteljesedett életet élhetnek, de változtattak is azon, ahogy nekik tetszett. Így mindaz, ami számukra mint hagyomány megőrződött, egyszerre viseli magán a régmúlt, a közelmúlt mint valamikori jelen, a jövő mint eljövendő jelen jegyeit, egyetlen szerves időívet rajzolva ki, amelyben régi és új stiláris egységben képviseli az időtlenséget.

Az újévköszöntő műsorban a karácsony és farsang közötti időszak keretébe foglalva villannak föl tükörcserepek az újesztendő hagyományaiból. Nem egész népszokásokat mutat be, csupán azok hangulatába szeretné bekapcsolni a nézőket. De nemcsak abba, hiszen Arany- és Kodály-emlékév fordulója van.

Abban az értelemben is tágítja az időkeretet, hogy nemcsak a folklórgyűjtések időszakának terméséből válogat, hanem több száz évvel korábbi följegyzésekből, dallamokból is.

 

Közreműködnek

Barozda
Csávási kórus
Csercsel
Dalinda
Duna Folk Band
Eredics Gábor
Jókai hagyományőrzők
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatói
Magyar Állami Népi Együttes
Maros Művészegyüttes
Marosán Csaba
Résztvevők a Fölszállott a páva műsorból
Üsztürü
Vörösmarty Gyermekkar (karnagy: Zsákainé Papp Anita)
Vörösmarty Leánykar (karnagy: Gyombolai Bálint)

A műsor szerkesztője: Pávai István

Rendező: Mihályi Gábor

ATEMPO.sk