A falu rossza – a Zenthe Ferenc Színház előadása Salgótarjánban

A falu rossza – a  Zenthe Ferenc Színház premierje Salgótarjánban

2018. január 23-án, kedden 19.00 órai kezdettel mutatja be Tóth Ede, Örkény István: A falu rossza című vígjátékát a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház. Az előadást Susán Ferenc rendezte, főbb szerepekben Máté Krisztina, Mikó István, Albert Péter, Marjai Virág és a losonci Erdélyi Gábor látható. Mindenkit szeretettel várnak.

 

A darab eredetije a Nemzeti Színház 1874-es felhívására készült, ezt ítélték a legjobb pályaműnek, amivel száz aranyat nyert a szerző Tóth Ede, és művét több mint kétezer-ötszázszor játszották. A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház az Örkény István által némileg átdolgozott, felfrissített változatot tűzi műsorra.

 

A falu bírójának, Feledi Gáspárnak két gyermeke és egy neveltlánya van. Fia, Lajos épp a neveltlányt, Bátki Tercsit készül eljegyezni. Tercsi éveken át Göndör Sándor parasztlegény szerelme volt, aki még most is bolondul érte; a kocsmában duhajkodik, nem tud a szakításba belenyugodni. Feledi bíró a vígkedélyű, állandóan legények után járó Finum Rózsi által próbálja Sándor fejét elcsavartatni, de hiába. Göndör Sándor megjelenik a háznál, kérdőre vonja Tercsit és rálő, majd pisztolyát önmaga felé fordítja, de lefogják.

Amikor egy évvel később Göndör Sándor a fogságból hazajön, Tercsi és Lajos már házasok. Kora hajnalban Feledi kisebbik gyermeke, Boriska kimerészkedik az utcára, hogy meglesse a kocsmában dorbézoló Sándort, aki után régóta epekedik. A dolog nem marad titokban (Gonosz Pista meglátja őt és kikotyogja), apja dühében kitagadja. A folyóparton barangolva Boriska váratlanul a falut örökre elhagyni készülő Sándorral találkozik. Megvallja szerelmét, de a legény nem veszi komolyan, mire a lány a folyóba veti magát, Sándor meg... na de mindent mégsem árulhatunk el előre...

 

DARABBÉLI RENDEZŐ ........ Mikó István
FELEDI GÁSPÁR, falusi földművelő ........ Albert Péter
FELEDI BORIS, a lánya ........ Eke Angéla
GÖNDÖR SÁNDOR, a falu rossza ........ Máté Krisztián
FINUM RÓZSI, a falu cemendéje ........ Marjai Virág
GONOSZ PISTA, aki lopós is ........ Erdélyi Gábor
BÁTKI TERCSI, Lajos szerelme ........ Házi Anita
LAJOS, Tercsi vőlegénye ........ Farkas Zoltán
TARISZNYÁSNÉ ........ P. Kerner Edit
CSAPÓNÉ ........ Falati Hedvig
NÉZŐ ........ Szívós Győző
SZÍNHÁZ IGAZGATÓ ........ Bregyán Péter
TÓTH EDE ........ Kántor Zoltán
TAKARÍTÓNŐ ........ Németh Anna

rendező ........ Susán Ferenc
a rendező munkatársa ........ Gyuriska János
dramaturg ........ Sándor Zoltán
díszlet- és jelmeztervező ........ Pallós Nelli
ügyelő ........ Verebélyi Zsolt
asszisztens ........ Kántor Zoltán
súgó ........ Falati Hedvig
közreműködnek: ........ Nógrád Táncegyüttes

ATEMPO.sk