MartFeszt harmadik napi programja

Martosi Szabadegyetem

2014. július 9-től 13-ig zajlik a II. Martosi Szabadegyetem a Feszty Parkban. Zenei programok, előadások és még sok kísérő program várja a látogatókat. Heti jegyek elővételben 21 euró, helyszínen 25 euró, napi jegy 7 euró. Mindenkit szeretettel várnak.

 

PROGRAM

2014. Július 9. Szerda

Martosi Kultúrotthon

15.30 „Nem lehet helye lemondásnak” - A Pozsonyi Magyar Galéria Esterházy János festmény - és grafikai gyűjteményének darabjait láthatja a közönség a Martosi Kultúrotthon kistermében. A kiállítást megnyitja: Kalita Gábor festőművész, a gyűjtemény kurátora. Köszöntőt mond: Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Martényi Árpád, az Esterházy Emlékbizottság elnöke.
16.00 Felelősséggel és hűséggel – Új lendületben a nemzetpolitika. A nemzeti integráció 21. századi lehetőségeit Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnöke vitatják meg.

Nagyszínpad

17.30 Klinika
20.00 Budapest Bár
22.00 História

 

2014. Július 10. Csütörtök

Színpad udvar

10.30 Egy skandináv humanista útja - Björn Cato Funnemark norvég politológussal, emberi jogi szakértővel, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének birtokosával Molnár Imre történész beszélget.
12.30 Körkép sátor: Az újságírói szakma presztízse és izgalmai - Marek Vagovič (.týždeň) és Bódis András (Heti Válasz) avatnak be az oknyomozó újságírás rejtelmeibe, Ablonczy Bálinttal (Heti Válasz) pedig arról beszélgetünk, milyenek vagyunk a szomszéd szemével.
14.30 Borkóstoló és borkalauz Geönczeöl Attila garamkövesdi bor szakújságíróval.

Árgyélus ház

11.30 A felvidéki oktatás jövője - Pék László, a Nemzeti Tehetségépítő Tanács elnöke az oktatási hálózat állapotáról tájékoztatja a közönséget. Albert Sándor „Hogyan tovább a szlovákiai magyar közoktatásban?“ c. könyvében közösségébresztő vitát kezdeményez a honi oktatás és intézményeink jövőjéről. A Selye János Egyetem egykori rektorának beszélgetőtársa Szigeti László egykori oktatásügyi miniszter, az MKP országos tanácsának elnöke.
13.30 A szlovákiai magyar felsőoktatás múltja, jelene és jövője a Selye János Egyetemen - Tóth János rektor előadása a Selye János Egyetemről. Beszélgetőpartner: Bugár Gergely.

Erdei előadótér

16.00 2014: A választások éve - A mozgalmas politikai tavasz értékelésére és a jövő kihívásainak ismertetésére Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Berényi József, az MKP elnökének közös fórumán kerül sor.

Népzenei színpad

14.00 A kurta szoknyás falvak hagyományőrzőinek előadása: Bény és Kéménd
17.30 Muzsikás

Kisszínpad

15.00 Kicsi Hang
18.00 Borostyán

Nagyszínpad

19.00 Caramel
21.00 Rómeó Vérzik
23.00 Zsapka-Emmer Duó

 

2014. Július 11. Péntek

Árgyélus ház

10.30 "Az Európa Tanács által 2014. április.8.-án elfogadott Kalmár-jelentés nemzetpolitikai jelentősége a Kárpát-medencében" - Nemzeti kisebbségek helyzete és jogai Európában, Kalmár Ferenc előadása
11.30 Körkép Sátor: "A vándort az út is eltartja." - Vetítéssel egybekötött beszélgetés Méder Áron világutazóval, a tengerek vándorával három éves földkerülő útjáról.
13.30 „Néhány Szelet” - Fiala Ilona első regényének bemutatója

Színpad udvar

10.30 Korunk aranyos fiúi - Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval beszélgetünk. Vendégként a „Kemény-legénység” további kiválóságai várhatók.
12.30 Ki a valódi beteg, a magyar foci vagy a magyar társadalom? Beszélgetés Bordás Sándor szociálpszichológussal és Ferenczi Attila labdarúgás-szakíróval, edzővel.
14.30 Egy sárga-kék sikerkorszak hajnalán? - Beszélgetés Világi Oszkárral, a Slovnaft vezérigazgatójával, a DAC többségi tulajdonosával.
18.00 Körkép sátor: Régi magyar konyha – Az élet fűszere - Kóstolóval egybekötött fűszerismertető

Erdei előadótér

16.00 Merjünk nagyok lenni - Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Bárdos Gyula, az első magyar elnökjelölt közös fóruma

Népzenei színpad

13.00 Népművészeti előadások az izsai hagyományőrzők előadásában.
14.00 Rivalda Színház

Kisszínpad

15.00 Nautilus
18.00 Argo 2 közönségtalálkozó és exkluzív werkfilmvetítés. Résztvevők: Árpa Attila (az Argo 2 rendezője), Árpa József (a film producere), Psycho (Bicskey Lukács), Tyson (Kiss József) és Lukács László (a főcímdal írója, Tankcsapda)

Nagyszínpad

19.00 Kállay-Saunders András
21.00 Tankcsapda
23.00 Vadkerti Imre és a V-Band

 

2014. Július 12. Szombat

Árgyélus ház

10.30 HUNINEU sátor: Kisebbség helyett közösséget - Kiss Antal, a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviselete brüsszeli irodájának (HUNINEU) vezetője tart előadást
11.30 Martra száll a www.szlomasport.sk - A táborlakók közé látogat J. Mészáros Károly, a (cseh)szlovákiai magyarok sportéletét 1945-től napjainkig fokozatosan feltérképező honlap szerkesztője, a szlovákiai magyar sportolók krónikása. Vendég a dunamocsi Kele Géza futónagykövet, akinek már több mint száz maratoni verseny van a lábában, és a futás egyre ismertebb dél-szlovákiai szószólója. Kalandozzatok velünk a sportmúltba és a futás varázslatos világába!
12.30 Hány arca van Edvard Benešnek, illetve kik és miért akarnak ügynököt csinálni Esterházy Jánosból? Tóth Endre, a Prágai Közgazdaságtudományi Egyetem és a Sziléziai Egyetem tanárának előadása. Beszélgetőtárs: Csáky Pál, az MKP EP képviselője
14.30 Körkép sátor: Szex tabuk nélkül - Mikor? Mit? Hogyan? Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal beszélgetünk.

Színpad udvar

11.30 „Minden ember annyit ér, amennyit a köz javára tesz” – A Baross Gábor Terv részletes bemutatása Farkas Ivánnal, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnökével, Vitárius Lajossal, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság szakértőjével, Horbulák Zsolttal, a Trencséni Alexander Dubček Egyetem adjunktusával, Mihók Gáborral, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat kassai irodavezetőjével és Rajkovics Péterrel, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Gazdasági Bizottságának vezetőjével.
13.30 HUNINEU sátor: Autonóm fiatalok – Európai autonómiák - Milyen az őshonos nemzeti közösségek élete az egységesülő Európában? Vendégeink katalán, feröer-szigeteki és dél-tiroli fiatalok. A beszélgetés moderátora: Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi titkára és szakértője.

Erdei előadó

15.30 Kárpát-medencei kerekasztal: Berényi József(MKP), Kelemen Hunor(RMDSZ), Pásztor István(VMSZ), Brenzovics László(KMKSZ) valamint Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Martosi Kultúrotthon

20.00 Hazám, Felvidék - A komáromi nagygyűlés 20. évfordulója alkalmából készült kötetet Pásztor István, a könyv felelős kiadója mutatja be

Népzenei színpad

14.00 Garam-menti néptánc-és hagyományőrző csoportok fellépése
Színpadon a Garam Menti Néptánc Együttes, a kisgyarmati Dédapáink Nyomában hagyományőrzők, valamint Hermann Mónika és Hermann Ákos garampáldi mesemondók

Kisszínpad

13.00 Ayers Rock
14.30 Black Side
16.00 Spliff 447
20.00 Expired Passport és Török Ádám

Nagyszínpad

18.00 Benkó Dixieland Band és Peter Lipa
21.00 Gringo Sztár Geszti Péterrel
23.00 MaddogX

 

2014. Július 13. Vasárnap

Árgyélus ház

10.30 Sorsközösségben, avagy önkormányzatiság a gyakorlatban - Vendégeink az Országos Szlovák Önkormányzat és a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete képviselői.
15.00 Árgyélus ház Körkép sátor: Felvidék-Horná Zem c. animált dokumentumfilm vetítése - Kitelepítés. Szinte minden felvidéki magyar családban a traumát jelenti. Még élő rokonaink, nagyszüleink, dédszüleink szívfájdalomát, visszaemlékezéseiket az akkori történésekre. Felvidék. Egyeseknek az ígéret földje, másoknak szülőföld, melyet akaratukon kívül el kellett hagyniuk. Felvidék – Horná zem. Vladislava Plančíková, a magyarországi Tótkomlósról áttelepült szlovák család unokájának dokumentumfilmje.

Színpad udvar

11.30 Körkép sátor: Felvidéki sikersztori: - Az igazán jó sör titka, avagy az út Gömörből a világ száz legjobb söre közé - Sörkóstolással egybekötött beszélgetés a Kaltenecker sörgyár alapító tulajdonosával, a rozsnyói Kovács Lászlóval. Limitált létszám: 70 fő
12.30 Európa egy új korszak peremén, avagy mi várható az EP választások után az öreg kontinensen? - Szájer József ( Fidesz ) és Csáky Pál ( MKP ) EP képviselők beszélgetnek.

Erdei előadó

14.00 Ökumenikus Istentisztelet

Népzenei színpad

13.00 Magyar Dudazenekar
15.00 Felvidéki nótadélután Dóka Zsuzsával, Bősi Szabó Lászlóval, Gubík Magdival és Csókás Bertalannal. A talpalávalót Szőllősy Sándor és cigányzenekara szolgáltatja.

Nagyszínpad

16.00 Örökség
19.00 Ismerős Arcok

ATEMPO.sk