Határon Túli Nemzeti Tánc – az Ifjú Szivek Táncszínház műsora Kéménden

2018. április 27-én, pénteken 10.00 órától a kéméndi kultúrházban mutatja be az Ifjú Szivek Táncszínház Határon Túli Nemzeti Tánc című műsorát Tavaszi turnéjuk keretében. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

1715-ben a pozsonyi országgyűlés és a bécsi udvar hosszas tárgyalásait követően törvényerőre emelkedett az állandó közös hadsereg felállítása. Mindez hozzájárult a bécsi udvar érdekeit szolgáló ezredek számának megnövekedéséhez, megkezdődött a szabad és erőteljes toborzás. A verbunkos tánc tulajdonképpen a Verbung Kommandók tevékenységének egyik meghatározó eszközeként terjedt el és épült be fokozatosan a reformkor idején, egységes kulturális értékként a hagyományos falusi tánc- és zenekultúrába egész Közép-Európában.

A Határon túli nemzeti tánc Felvidék, Erdély és Kárpátalja területein gyűjtött archív filmfelvételek alapján nyújt hiteles és átfogó képet az egykori verbunkos hagyományokról. Az előadás 60 perce alatt nyomonkísérhetjük, hogyan épült be az új stílusú tánc az egyes nemzeti kultúrák régi stílusú táncai közé és milyen formákban folklorizálódott a csárdás a verbunk és a népies műdal Közép-Európa területén.

TÁNCKAR:
Gálik Klaudia, Gyenes Barbara, Gyűrösi Anna, Makó Tamara, Marsal Margaréta, Sebő Veronika, Sládečková Katarína, Oláh Eszter, Varsányi Ágnes, Varsányi Zsófi

Baranyai Viktor, Botló Ákos, Botló Gergely, Brusznyai Erik, Domján Máté, Gálik Gábor, Lantos András

ZENEKAR:
Hegedűs Máté, Király Miklós, Koncz Gergely, Hegedűs Gergely, Király Tamás, Kuti Sándor

KOREOGRÁFUS, RENDEZŐ:
Hégli Dusan

ATEMPO.sk