Görgey - a Teátrum Színház előadása Rimaszombatban

2019. március 15-én 17.30-tól kerül bemutatásra Görgey Gábor Görgey című történelmi drámája a rimaszombati Városi Művelődési Központban, a Teátrum Színház előadásában. A szerző a darabot dédnagyapjáról, Görgey Artúr tábornokról, az 1848-49-es szabadságharc legendás hadvezéréről írta.

Az előadást megelőzően, az 1948-49-es forradalom emléknapja alkalmából, a rimaszombati megemlékezés 16.30-tól veszi kezdetét a koszorúzási ünnepséggel a Petőfi Sándor köztéri szobornál, ahol ünnepi beszédet mond Hizsnyan Géza.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

A nyolc szereplős alkotás egyetlen, máig izgalmas téma köré épül: áruló volt-e ez a józan gondolkodású, a hazáját forrón szerető katona, amikor úgy döntött, hogy a leteszi a fegyvert Világosnál? Az addig egyetlen csatát sem vesztő Görgey úgy vélte, a túlerővel szemben, az osztrákok segítségére érkezett cári seregek ellenében nincs esélye, s ha vállalja a harcot, több ezer hűséges honvédje eshet fölöslegesen áldozatul.

A kérdés ma is megosztja a magyarságot, holott tények sora igazolja, hogy Görgey nem volt áruló, sőt: hősnek tekinthető.

A téma érdekes, hiszen a szerző a fantáziája mellett Görgey Artúr emlékirataira támaszkodott, ám a végeredmény egy meglehetősen közepes tandráma lett.

A Görgey színre vitele úgy történt, hogy a nyolc szereplő közül csupán három – Görgey Artúr (Dráfi Mátyás), Joskó, veterán huszár (Miskovics László), és Terka, házvezetőnő (Molnár Xénia) látható hús-vér mivoltában a színpadon, míg az Anya (Kolti Helga), Perczel Mór (Tóth Károly), Andrássy Norbert (Nagy András), Széchenyi István (Szabó Viktor) és Kossuth Lajos (Jakubecz László) „álomképekben”, felvételről kapcsolódik az eseményekhez.

Az álomalakok nem álomszerűek, hús-vér emberek, csak a hangjuk lett kicsit visszhangosítva. A bejátszásokban használt nyelvezet nagyon különbözik a színpadon zajló cselekmény már-már népszínműbe illő fordulatokkal teli nyelvétől.

 

Szereplők

Görgey Artúr - Dráfi Mátyás
Joskó, veterán huszár - Miskovics László
Terka, házvezetőnő - Molnár Xénia

Álomalakok

Anya - Kolti Helga
Perczel Mór - Tóth Károly
Andrássy Norbert - Nagy András
Széchenyi István - Szabó Viktor
Kossuth Lajos - Jakubecz László

Filmbetétek rendezője: Molnár Csaba
Kamera: Dömötör Ede
Hangmérnök: Králik Stanislav

ATEMPO.sk