Áprilisi VVV Jazz Klub Esztergomban 2019-ben is

Áprilisi VVV Jazz Klub Esztergomban 2019-ben is

2019. április 14-én, vasárnap 18.00 órától folytatódik a Jazz Klub sorozat az esztergomi Szentgyörgymezői Olvasókörben. A klub házigazdája, Vörös László jazz zongorista, háziasszonyai pedig Strausz Eszter jazz zenész (fuvola, szaxofon) és Vörös Nikolett jazz énekes. Vendégművészek ezúttal Csurkulya József (cimbalom), Csuhaj-Barna Tibor (bőgő) és Jeszenszky György (dob).

Belépő 1500 forintért váltható a koncertre, 14 év alatt ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Csurkulya József - Édesapja a magyarpéterlakai id. Csurkulya József, aki máig az egyik leghíresebb cimbalmosnak számít Erdélyben. Apja ösztönzésére hat évesen kezdett el a hangszeren játszani és nyolc éves korától már szerepelt a marosvásárhelyi Állami Népi Együttes fellépésein. Ekkor kezdődött beható ismerkedése a magyar és román népzenével.

Klasszikus cimbalomoktatás hiányában, ütős szakon érettségizett a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban, ahol főleg ütős-tanára Kovács János volt az, aki terelgetni kezdte figyelmét a jazz felé, különböző kazettákkal. Bár már diákévei alatt komoly nagyzenekari gyakorlatot szerzett ütőhangszeres muzsikusként a Marosvásárhelyi Állami Filharmonikus Zenekarban, zenei érdeklődésére a klasszikus szerzőkön és a balkáni népzenén túl kezdtek hatást gyakorolni olyan jazzmuzsikusok is, mint Stan Getz, Oscar Peterson, Stephane Grappelli, Michel Camilo, Pat Metheny, Chick Corea, John Scofield és Dave Weckl.

1993-től Budapesten folytatta tanulmányait, ahol elsőként a Hangszerészképző Iskolát végezte el cimbalomkészítő tagozaton. 2006-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamaraművész és cimbalomtanári szakán tanult, ahol 2010-ben szerezte meg diplomáját. Közben 1999-től állandó tagja lett a magyar, balkáni és közel-keleti népzenéből táplálkozó Besh o droM együttesnek.

Cimbalomjátéka hallható Ferenczi György eMeRTon-díjas felvételein, de szerepelt a Korai Öröm zenekarral, továbbá a DJ Cadik nevével fémjelzett Membrán együttes felvételein is. Repertoárjában a klasszikus- és népzene, valamint a jazz egyaránt megtalálható, de szívesen kalandozik a különböző modern elektronikus zenei irányzatok között is. Mint gyakorlott és képzett hangszerkészítő általában nincs gondja a felszereléssel, jelenleg egy saját felújítású Schunda cimbalmon, valamint Bohák típusú Kozmosz hangszeren játszik.

 

Csuhaj-Barna Tibor - A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzbőgő szakát elvégezve számos élvonalbeli zenekar basszistája (Brass Age, Binder Trió, Regős Quartet, Lakatos Ágnes Band). Tagja a Vasmalom folkzenekarnak is, mely népszerű szereplője a külföldi népzenei fesztiváloknak. Jelenleg East Side Jazz Company és az Equinox quartet bőgőse.

Szerzői munkásságának főbb állomásai:
1997 - Dunaújvárosi Kamaraszinház - Übü király (színházi zene)
2000 - Lakatos Ágnes: Covered by frost című cd-je
2003 - East Side Jazz Company: Bora című cd-je.

Rendszeres fellépései mellett aktívan tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban, és több zeneiskolában.

 

Jeszenszky György jazzdobos 1963. szeptember 4-én született. Családjában nem voltak hivatásos zenészek, a hangszere iránti érdeklődés viszonylag későn alakult ki nála. Előbb Afrikából kapott egy djembét, és azon kezdett játszani, majd kubai congadobokat vásárolt magának. "Tizenéves koromban, az általános iskola hetedik, nyolcadik osztályában már elég sokat doboltam otthon. Az akkori divatos zenéket, a Deep Purple, Jimi Hendrix, Santana szerzeményeit hallgattam" - mesélte egy interjúban korai zenei ízléséről.

A Jazztanszakon Kovács Gyula és Nesztor Iván volt a tanára, de nyilatkozatai szerint rengeteget tanult más muzsikusoktól is. Sokat köszönhet többek között Binder Károlynak, Dandó Péternek, Gadó Gábornak, Regős Istvánnak, Süle Lászlónak és Baló Istvánnak. Utóbbi hívta meg a fiatal muzsikust egy dobegyüttesbe játszani.

Számos jelentős ma is aktív, illetve már megszűnt magyar jazz-zenekar tagja. Játszott vagy játszik többek között az East Side Jazz Companyben, a Regős István Quartetben, a Trio Acousticban, az Equinoxban, a Grencsó Kollektívában és a Tóth Viktor Tercettben, illetve a Pocsai Kriszta Quintetben és Lakatos Ágnes triójában. A dobos több mint húsz éve látható rendszeresen a magyar és külföldi színpadokon, fesztiválokon. Több mint húsz lemezen hallható a játéka. A külföldi sztárok közül kísérte többek között Bosko Petrovičot, Eldad Tarmut és Peter Curtist.

Rendszeres fellépései mellett aktívan tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, és több zeneiskolában.

ATEMPO.sk