Márai Sándorra emlékeznek Kassán - második nap

Márai Sándorra emlékeznek Kassán

2019. április 12-én, pénteken folytatódik a Magyar Költészet Napja, illetve Márai Sándor születésének 119. évfordulója alkalmából megrendezett programsorozat Kassán. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Program

Április 12. (péntek) - Márai Stúdió (Timonova 3, Kassa)

17.00 Áldozó Judit (monodráma) - Márai Sándor három regénye és naplója nyomán

Színpadra írta: Lászlóffy Csaba
Előadja: Havas Judit előadóművész
Jelmez: Stiaszny Terézia
Rendező: Czigány Zoltán

„… Műveltség?… Nagy szó! Tudja ön asszonyom – s közben látom, amint tűnődön felemeli mutatóujját –, tudja ön egyáltalán, mi is az a műveltség?… Vörösre kegyeskedik lakkozni a lábujján a körmét, ugyebár!… És olvasni is tetszik délután vagy elalvás előtt, valamilyen szép könyvet?! És a zeneművek hangján is méltóztatik andalogni, nemde?… nem, asszonyom, a műveltség más. A műveltség, igen tisztelt hölgyem, reflex!

Úgy látszik, nagy áron tanuljuk meg, hogy a műveltség az, amikor egy ember, vagy egy nép megtelik valamilyen nagy örömmel… Azt mondják, a görögök valamikor műveltek voltak, mert az egész nép örült valaminek. A fazekasok is, akik a kis szobrokat csinálták, meg az olajkereskedők, s mind a népség és a katonaság és a bölcs mesterek, akik a piacon arról vitáztak, mi a szép vagy az erkölcsös. Képzeld el, egy nép, amelynek az életében öröm van! És ez az öröm a műveltség… De aztán eltűnt az a nép, és maradtak helyében az emberek, akik görögül beszélnek… ez már nem ugyanaz…”

A belépés díjtalan, ám regisztrációhoz kötött.

19.00 A Költészet Napjára - Mo(l)ni és barátai - Ismert költők versei Molnár István zenéjével

Előadják:
Molnár István
Mártha Eszter
Écsi Pollag Judit
Major Péter

ATEMPO.sk