Múzeumok Éjszakája és Tűzugrás Fesztivál Szécsényben 2019-ben is

Múzeumok Éjszakája és Tűzugrás Fesztivál Szécsényben 2019-ben is

2019. június 22-én, szombaton rendezik meg Szécsényben, több helyszínen a Múzeumok Éjszakáját és a Tűzugrás Fesztivált. A színes programra mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Program

15.00 Smokin’s Sofa Trió
Izolda népi játékai
GaboArt arcfestés, csillámtetoválás
Állomásos játék

18.30 Iglice Táncgála /Városi Művelődési Központ színházterme/
21.00 Tűztánc a Múzeumkertben
21.30 Lézershow
22.00 Roxymbol élő koncert

Sétálóutca

15.00 Energia nap - Szemléletformáló gyermek- és felnőtt programok
Szélerőmű működése - interaktív bemutatás
Napenergiával működő játékok, eszközök bemutatása
Kézműves alkotósátor
Napelemes autószerelő verseny
E-energia totó tomboláért
Felnőtt - Ki mit tud az energiáról?
Ökolábnyom teszt - tomboláért

Kubinyi Ferenc Múzeum

16.00 - 20.00 Attrakció, gyermekprogram
Angyalbőrben - játékos kiképzés gyerekeknek
A karancsberényi Kopóbérci Palócok Hagyományőrző és Kulturális Egyesület katonai fegyverbemutatóval, a gyerekeknek készített kiképzőpályával (kúszófolyosó, akadálypálya) vesz részt. A fegyverek hatástalanítottak, bármelyiket kézbe lehet fogni, az eredeti egyenruhákat fel lehet próbálni.

16.00 - 20.00 Attrakció
Élet a határ túloldalán
A losonci székhelyű Rendőr Hagyományőrző Egyesület (Klub Policajnej Histórie) lelkes önkéntesei eredeti csehszlovák rendőrautók (Volga, Skoda), valamint csehszlovák egyenruhák bemutatójával vesznek részt. Lehetőség nyílik az autók ki- és az egyenruhák felpróbálására.

16.00 - 20.00 Attrakció
Fegyverbemutató
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodája saját programmal vesz részt az eseményen, mely során hatástalanított fegyvereket mutatnak be, a látogatók felpróbálhatnak pl. repeszálló mellényt, rohamsisakot.

16.00 - 20.00 Egyéb
Határőrzés egykor és ma
A somoskőujfalusi Bűnmegelőzési Központ - Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai egykor viselt és használt határőr egyenruhákat és hatástalanított fegyvereket mutatnak be. Lehetőség nyílik az egyenruhák felpróbálására, fotózásra.

16.00 - 20.00 Attrakció
Így ne! - bűnmegelőzési és rendvédelmi bemutató
A szécsényi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési és rendvédelmi bemutatója.

16.00 - 20.00 Attrakció
Így utaztunk mi - az egykori keleti blokkban gyártott autók bemutatója
A múzeum épülete előtt egykori szocialista országokban gyártott autók bemutatójára került sor (Trabant, Wartburg, Skoda, Dacia, Lada stb).

16.00 - 20.00 Gyermekprogram, kreatív foglalkozás
Múzeumpedagógiai foglalkozás
A múzeum múzeumpedagógus csapata kreatív múzeumpedagógiai foglalkozásokat tart a határnyitás - páneurópai piknik jubileumi megemlékezéséhez kapcsolódóan.

16.00 - 20.00 Attrakció
Területvédelem napjainkabn
A Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Területvédelmi Zászlóalj légfegyver lőgyakorlat bemutatót, valamint kézitusa tart. A program során egy URAL típusú katonai jármű, valamint egy UAZ terepjárót is bemutatnak.

16.30 - 20.30 Tárlatvezetés
Pincetúra
Elemlámpás tárlatvezetés a Múzeum pincéjében. A túrára óránként kerül sor (16.30, 17.30, 18.30, 19.30, 20.30), egyszerre maximum 20 fő részvételével.

17.00 - 17.30 Előadás
40 év a nyugati határon - avagy így csempésztünk mi
Guba István ny. vám- és pénzügyőr alezredes 40 évet szolgált sorkatonaként, majd pénzügyőrként a nyugati határon, közel 30 évet Hegyeshalomban. Vetített képes előadásában a nyugati határ híres csempészeiről, nagy fogásokról, az 1989-es határnyitás eseményeiről mesél.

17.00 - 18.00 Film
Drexler Szilárd: Határfilm
A program során Drexler Szilárd (Nógrád-Novohrád Geopark, Salgótarján) 2007-ben készített "Határfilm" című dokumentumfilmjét vetítjük, amleyben a schengeni csatlakozás és a határőrség megszűnésének történetét mutatja be.

17.00 - 18.00 Attrakció
Nyomozás szimattal - kábítószerkereső kutyás bemutató
A program során a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnügyi Osztályán szolgálatot teljesítő kábítószer kereső kutya és szolgálati társa mutatkoznak be.

17.30 - 18.00 Előadás
Mi fán terem a finánc?
A NAV Nyugdíjasainak Országos Szövetsége képviseletében dr Kaizinger Tibor ny. pénzügyőr ezredes, az egyesület elnöke előadást tart a vám-és pénzügyőrség történetéről, a rendszerváltás utáni határnyitásról, a páneurópai piknik eseményeiről.

Időszakos kiállítás

"Volt egyszer egy határőrség" - Kiállításmegnyitó
Az időszaki kiállítás a határőrség történetét mutatja be alakulásától a megszűnéséig (1945-2007). A balassagyarmati határőr igazgatóság egykori dolgozói lelkes gyűjtőmunkája által látványos és egyedi tárgyi anyagot és dokumentumokat gyűjtöttek egybe, amely által a határőrség története és mindennapjai elevenednek meg.

ATEMPO.sk