Határon Túli Nemzeti Tánc - az Ifjú Szivek Táncszínház előadása Kisfaludon

Határon Túli Nemzeti Tánc - az Ifjú Szivek Táncszínház előadása Köbölkúton

2019. június 22-én, szombaton 17.00 órától mutatja be az Ifjú Szivek Táncszínház a Határon Túli Nemzeti Tánc című műsorát Kisfaludon, a helyi kultúrházban. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

1715-ben a pozsonyi országgyűlés és a bécsi udvar hosszas tárgyalásait követően törvényerőre emelkedett az állandó közös hadsereg felállítása. Mindez hozzájárult a bécsi udvar érdekeit szolgáló ezredek számának megnövekedéséhez, megkezdődött a szabad és erőteljes toborzás. A verbunkos tánc tulajdonképpen a Verbung Kommandók tevékenységének egyik meghatározó eszközeként terjedt el és épült be fokozatosan a reformkor idején, egységes kulturális értékként a hagyományos falusi tánc- és zenekultúrába egész Közép-Európában.

A Határon túli nemzeti tánc Felvidék, Erdély és Kárpátalja területein gyűjtött archív filmfelvételek alapján nyújt hiteles és átfogó képet az egykori verbunkos hagyományokról. Az előadás 60 perce alatt nyomon kísérhetjük, hogyan épült be az új stílusú tánc az egyes nemzeti kultúrák régi stílusú táncai közé és milyen formákban folklorizálódott a csárdás a verbunk és a népies műdal Közép-Európa területén.

 

Tánckar
Galbičková Katarína, Gálik Klaudia, Gyenes Barbara, Gyűrösi Anna, Makó Tamara, Marsal Margaréta, Oláh Eszter, Sebő Veronika, Varsányi Ágnes, Varsányi Zsófi, Vermes Anna, Baranyai Viktor, Botló Ákos, Botló Gergely, Brusznyai Erik, Domján Máté, Gálik Gábor, Lantos András

Zenekar
Hegedűs Máté – hegedű, Király Miklós – hegedű, Hegedűs Gergely – brácsa, Király Tamás – nagybőgő, Kuti Sándor – cimbalom

Művészeti munkatársak - Gálik Gábor, Gálik Klaudia

Tánckarvezető - Gálik Gábor

Művészeti asszisztens - Varsányi Zsófi

Koreográfus, rendező - Hégli Dusan

ATEMPO.sk