Az eltört korsó - a Zenthe Ferenc Színház előadása Salgótarjánban

Az eltört korsó - a Zenthe Ferenc Színház előadása Salgótarjánban

2019. szeptember 1-én, vasárnap 18.00 órai kezdettel mutatja be a Színházi Kritikusok díjára jelölt, Tarnóczi Jakab rendezte Az eltört korsó című vigjátékát a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház. A társulat ezzel, a korábban nagy sikert aratott darabbal indul a budapesti Vidéki Színházak Fesztiválján.

A belépő 2500 forint. A kamaraelőadásra a helyek érkezési sorrendben foglalhatók el. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

A történet helyszíne egy fiktív németalföldi kisváros, Huisum. Az igazságszolgáltatásért Ádám bíró felelős. Az éjszaka valaki eltört egy korsót. Eltölthetünk egy fél napot a fojtogató légkörű tárgyalóteremben. Itt éppen olyan nehezen kap levegőt a felperes, mint az alperes; pont ugyanúgy lapít a sértett, mint az írnok; a bíró homloka pedig egyre jobban izzad.

Ott, ahol egyetlen ember kezében összpontosul a hatalom, veszélyes igazat mondani. A nyomozó és a tettes alakja Oidipusz király módjára olvad eggyé. A felelősek azonban többen vannak…

Heinrich von Kleist rövid élete alatt olyan munkásságot hagyott hátra, mely a mai napig az egyik legvadabb és a legellentmondásosabb minden klasszikus között. Kortársa, Goethe, aki Kleist egyik legnagyobb bírálója volt, elsőként rendezte meg Az eltört korsót. Goethe – ha nem is szándékosan – mindent elkövetett, hogy az előadás megbukjon.

Az előadás akkorát bukott, hogy Kleist párbajra akarta hívni a mestert. Évszázadoknak kellett eltelnie ahhoz, hogy Kleist igazán népszerű legyen. Kritikus szemlélete, éleslátása, a sötét látomásossága mellett darabjaiban, elbeszéléseiben mindig felsejlő humora a kortárs színház számára is megkerülhetetlen szerzővé teszi.

 

Szereplők

Ádám, falusi bíró - Kaszás Gergő
Walter, törvényszéki tanácsos - Máté Krisztián
Licht, írnok - Rácz János
Rull Márta asszony - Bozó Andrea
Éva, a lánya - Mikecz Estilla
Tümpel Vitus - Erdélyi Gábor
Ruprecht, a fia - Krausz Gergő
Brigitta asszony - Marjai Virág

 

Rendező: Tarnóczi Jakab
A rendező munkatársa: Susán Ferenc
Dramaturg: Varga Zsófia
Díszlettervező: Dabóczi Noémi
Jelmeztervező: Mikes Anna

ATEMPO.sk