A bőgős fia meg az ördögök - Lajos András előadása a Miskolci Nemzeti Színház évadnyitóján

A bőgős fia meg az ördögök

2019. szeptember 1-én, vasárnap 19.00 órától Soóky László A bőgős fia meg az ördögök című pajzán mesélőszínház Borsod megyei premierjére kerül sor Miskolcon Lajos András előadásában. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők a Miskolci Nemzeti Színház évadnyitójára, ahol további programok is várják az érdeklődőket (részletek alul).

 

A népmese világa a 21. században már egy avitt, letűnt kor távoli lenyomata csupán. A Dialóg n. o. következő mesélőszínházi előadása a népmesei motívumok kortárs szöveggé, színházzá való alakítását tűzte ki céljául.

A bőgős fia és az ördögök című Illyés Gyula által gyűjtött népmese Soóky László átiratában megtelik élettel, játékkal, huncutsággal. Összeköti a népmesét a mával, s kiszabadítja a történetet abból az előítéletből is, hogy a népmesék célcsoportja csakis a gyerekközönség. Épp ellenkezőleg ezt a mesét felnőtt nézőink számára ajánljuk.

A történet ismert, a stílus és a forma viszont szokatlan. Az a népmesei hagyományaink alapján természetes, hogy a legkisebb fiú elindul és a mese végén a legkisebb fiú elnyeri a királylány kezét. Az indulás és a végkifejlet közötti út azonban nem hétköznapi, nem hétköznapiak a fordulatok, és nem hétköznapi például az sem, ahogyan a Jóisten viszonyul a főhőshöz: civil a civilhez, ember az emberhez, lélek a lélekhez.

"hogy hol lakozik az ördög? A válasz így hangzik: az ördög a pokolban lakozik. Lehetséges, hogy a pokol mi vagyunk? Mi, az egyszerű gondolkodású emberek, és az ördög bennünk lakozik? Hagyjuk nyitva ezt a kérdést..." (Soóky László)

Rendezte: Fandl Ferenc
Látvány: Hircsu Mariann
Dramaturg: Varga Emese
Előadja: Lajos András

 

A Miskolci Nemzeti Színház évadnyitójának programja

 

Délelőtti programok

10.00 Musical mesék – mesés dallamok kicsiknek és nagyoknak
10.30 Bemutatkoznak a társulat új tagjai
10.45 Miskolci Balett: részletek a János vitéz mesebalettből, ízelítő az Üvöltő szelek táncjátékból
11.15 Vezényeld a zenekart! – A Miskolci Nemzeti Színház Zenekarának programja
11.30 Operett slágerek – Luxemburg grófja: Színpadon az évad első bemutatójának legnépszerűbb dalai!

10.45 - 12.00 Kalandjáték gyerekeknek – A legkisebb boszorkány történetét feldolgozva, színművészeink vezetésével egy izgalmas kalandjátékon vehetnek részt a gyerekek; A program előzetes regisztrációhoz kötött!

 

Esti programok a Déryné kertben

19.00 A bőgős fia meg az ördögök (írta: Soóky László) – Lajos András pajzán mesélőszínházi előadása 16 éven felülieknek!
20.15 Babra zenekar koncert és táncház
21.30 Fényfestés

 

Egész napos programok

• Hűsítő meglepetés – aki jól válaszol színészeink kérdésére, egy gombóc fagylalttal jutalmazzuk
• Arcfestés, jelmezpróba
• Váltsa meg bérletét színészeinktől! – Művészeink a jegypénztárban várják a bérletet váltó nézőket
• Nyerje vissza bérlete árát! A szeptember 1-én bérletet váltó nézőink közül egy szerencsés nyertes visszakapja bérlete árát!
• Készítsen saját képet színészeinkkel! Keresse a Szelfi Pontot!

ATEMPO.sk