Győri Nép- és Világzenei Fesztivál - vasárnapi program

Győri Nép-és Világzenei Fesztivál - részletes program

2019. szeptember 15-én, vasárnap folytatódik a második alkalommal megrendezett Győri Nép- és Világzenei Fesztivál. A három nap műsorvezetője Laposa Julcsi, Junior Prima díjas népzenész, kultúraközvetítő - zenei mediátor. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Program

Szeptember 15. (vasárnap)

15.30 - 17.00 Néptánc a téren!
Helyszín: Nagyszínpad

Közreműködik

Regös Táncegyüttes

A Regös Táncegyüttes 2000-ben alakult Győrben. Az idő múlásával együttes, majd önálló táncműhely lett, ahol 5 csoportban összesen 160 gyermek és fölnőtt ismerkedik a magyar népzenével, néptánccal, néphagyománnyal. A Regös Táncműhely célja a magyarországi és a határon túli magyar közösségek táncainak autentikus módon történő színpadra állítása. Koreográfiáikban az autentikus táncolás mellett a táncszínházi elemek is megjelennek. Gyerekcsoportjai az Élő Forrás Alapfokú Művészeti Iskola növendékei.

Az elmúlt években számos alkalommal szerepelt eredményesen városi, régiós és országos rendezvényeken, valamint képviselte Győr városát külföldi fesztiválokon is: Szlovákiában, Montenegróban, Szerbiában, Erdélyben, Németországban, Finnországban és Lengyelországban. Koreográfiáiban a magyar nép táncait, zenéjét és népviseleteit mutatja be.
Művészeti vezetők: Vrábel-Vehrer Krisztina és Vrábel János
Asszisztens: Schofhauser Gerda

Csallóközi Táncegyüttes

Az együttes 1954ben alakult. Ez alatt a 65 év alatt számos díjban, elismerésben részesült. Rendszeresen részt vesznek hazai és külföldi fesztiválokon. 5 korosztály tartozik az együtteshez, összesen 140 taggal. Évente 2 egész estes műsorral készülnek, egyet a gyermekcsoporttal, egyet pedig a felnőt táncosok közreműködésével. A felnőttek vezetője Oláh Attila, a gyermekcsoportokat pedig Fecske Renáta közreműködésével közösen irányítják.

Kísér: Németh Dénes és zenekara

17.00 Klárisok: Szerelemcsütörtök, dobszerda - mesekoncert gyermekeknek
Helyszín: Kisszínpad

Jól ismert énekes-táncos népi játékaink és dalaink szimbólumaik segítségével önállóan rendeződnek tematikai szempontból is összefüggő egésszé a klasszikus tündérmese fonalán. A koncert során a sárkány legyőzésével a bátor legények kiszabadíthatják a szépséges királylányokat és együtt vehetünk részt a hét országra szóló lakodalmon!

18.10 Zűrös Banda
Helyszín: Nagyszínpad

A Zűrös Banda zenéjében a magyar és balkáni zenei hagyományok mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze. Ebből a különböző kultúrákat és zenei stílusokat magába foglaló elegyből alakul ki a Zűrös Bandát jellemző egyéni zenei arculat. Első lemezük a Fonó Budai Zeneház gondozásában jelent meg 2015 szeptemberében. A megjelenés után szinte azonnal, igen erős nemzetközi mezőnyben felkerült a világ legrangosabb világzenei toplistája, a World Music Charts Europe (WMCE) legjobb albumai közé. Az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott.

Tagok

Básits Branka - ének
Makó Péter - szaxofon
Babcsán Bence - szaxofon
Varga Kornél - gitár
Boros Attila - basszusgitár
Kertész Ákos - Dob

19.30 Romungro Gipsy Band
Helyszín: Kisszínpad

Egy szemtelenül fiatal, roma és egy szintén csak húszas éveinek közepén járó, magyar muzsikus alapította a zenekart. Autentikus lovári és beás cigány népzenét játszanak, hagyományos roma hangszereken, mint az akusztikus gitár, kanna, kanál. Ezt egészíti ki az ének és a szájbőgő, nagybőgő, cajon, mandolin és darbuka. Végtelenül vidám, táncos, hangulatos és egyben komoly hangzásvilágot mutat ez a zenei kultúra.

Tagok

Horváth Péter - kanna, szájbőgő, vokál, cajon (zenekarvezető)
Suha Vilmos - gitár, ének, szájbőgő (zenei vezető)
Visi Roland - csettegő, darbuka, kanál, vokál, szájbőgő
Drapán László - szaxofon, Hammond SK-2

20.45 Seven Seconds In The Future
Helyszín: Nagyszínpad

A szó szerint minden műfajban könnyedén alkotó 7s ezúttal ismét Győrben! Változatos, modern és pörgős örömzenére számíthatunk. Improvizált funk, jazz, soul, rock, hiphop, hogy csak párat említsünk. Minőségi, élvezhető, táncolható spontán alkotás, ahol mindenki egy még sosem hallott dal refrénjét énekli. Zene a jövőből.

 

További állandó programok:

Kézműves bemutató és vásár
Az ország különböző tájairól érkező kézműves mesterek kirakodóvására

Kézműves programok az Aranykapu Közművelődési Közhasznú Alapítvány közreműködésével
péntek 16.00 - 1900 kosárfonás, korongozás
szombat 16.00 - 19.00 nemezelés, kosárfonás
vasárnap 16.00 - 19.00 nemezelés, korongozás

Népi Ügyességi Játékok és Kukoricás Játszó
péntek - vasárnap 16.00 - 19.00

A Kenderkóc Népi Játszóház játékai minőségi, igényes kivitelben fából és vesszőből készültek. A malom, a bubuc játék, az egyensúlyozó és célbadobós játékok minden korosztály számára élvezetes és szórakoztató kikapcsolódást nyújtanak.

A Kukoricás Játszóban a különböző méretű teknőkből lapátolgathatják a kukoricát a gyerekek, izgalmas feladat a csöves kukorica fosztása, majd kézzel való morzsolása, eredeti kézi darálóval való darálása, végül a kukoricaliszt szitálása. A mai gyermekek számára óriási élményt nyújtanak ezek az egykoron a mindennapok részét képező munkafolyamatok. Az egész játék rongyszőnyegeken zajlik, így a gyerekek nyugodtan belemerülhetnek a kukoricázás izgalmába.

Cifra szoba Mérából kiállítás
péntek - vasárnap 16.00 - 19.00

A Cifra szoba Mérából című kiállítás a kalotaszegi Méra kis falujának gyönyörű épített hagyományait kívánja bemutatni. A kézzel festett bútorok, kézi hímzések és viseletek egyedülálló módon képviselik a tájegység jellegzetességeit. A bútorok bemutatásával szeretnénk a jelenkor és a jövő nemzedékének megmutatni, átörökíteni a régmúlt idők emberének szokásait, életvitelét.
A Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület kiállítása.

Csibész műhely és viseletbe öltőzős, fotós műhely
péntek - vasárnap 16.00 - 19.00
A Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület által tartott kézműves foglalkozás kicsiknek és nagyoknak, különböző anyagokból, papírból, fonalból, ragasztással, színezéssel. Ezen kívül saját készítésű Cifra Kifestőkön keresztül a gyerekek és szüleik hagyományőrző szemléletben, játékos formában találkozhatnak a Kalotaszeg tájegységre jellemző motívumvilággal, viselet- és bútordarabokkal. A viselet műhelyben felpróbálhatják a gyerekek az egyesület által hozott viseleteket, ezáltal megismerhetik, hogy milyen ruhákban jártak régen a lányok, a fiúk.

Kemencés parasztudvar
péntek - vasárnap 16.00 - 19.00
A parasztudvarban csodálatos kidolgozott, egyedi dekorációkkal a régi világ már-már elfeledett elemeit fedezhetjük fel. Búzát őrölhetünk egy igazi az 1800-as években készült kalocsai kézi malommal. A játékból készített tésztát ugyancsak játékból kis is süthetik, hiszen a kemence, mint a többi kellék, fából készült. Aki nem a kemencénél sürög-forog az a sparheltnál süthet, vagy a lekvárfőzőnél lekvárt készíthet. Egy paraszt udvar sem létezett ólak nélkül. Itt is lehet találni csirkét, malacot és persze minden állatnak külön helye van.

Hagyományőrző faműves bemutató, játszóház és kiállítás
szombat - vasárnap 16.00 - 19.00
A kiállításon a lassan feledésbe merült famegmunkáló szerszámokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, a bemutató során pedig többet közülük munkában is láthatnak. A játszóházban fa állatkák, medálok, játékok készülnek, melyet a gyerekek kifesthetnek, magukkal vihetnek.

ATEMPO.sk