Táncház és koncert a Zagyva Bandával Nagyidán

Táncház és koncert a Zagyva Bandával Nagyidán

2019. szeptember 28-án, szombaton 19.00 órától táncházat rendez az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes a Ilosvai Házban. A csűrben koncertet ad, valamint a hajnalig tartó muzsikáról is gondoskodik a Zagyva Banda és Kádár Ignác. Az est folyamán a kávézó és a konyha is be lesz üzemeltetve. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Az elmúlt tizenöt év alatt a hazai népzenei élet meghatározó képviselőjévé vált a Zagyva Banda. A Táncházmozgalom egyik legaktívabb zenekara 2002-ben alakult Turán, nevüket a Karancs hegységben eredő Zagyva folyóról kapták, nem véletlenül, hiszen a banda tagjai mind e vidékről származnak.

Családi gyökereik a Galga vidékéről erednek, éppen ezért különösen a szívükön viselik a Galga mente népzenei kultúrájának megőrzését, ápolását, népszerűsítését. Repertoárjukban az otthonról hozott népzenén túlmenően a Kárpát-medence magyarságának és más nemzetiségének népdalai és táncmuzsikái is szerepelnek.

2010-ben vehették át a Vankóné Dudás Juli díjat, ez a díj 1990 óta a Galga mente népművészetének, népi hagyományainak feltárásában és megőrzésében legeredményesebben tevékenykedők elismerése. Kitartó munkájukat Pest Megye Önkormányzata 2014-ben Pest Megye Népművészetéért díjjal ismerte el.

ATEMPO.sk