A szőlőszem - Turek Miklós előadása Nádszegen

A szőlőszem - Turek Miklós előadása Nádszegen

2019. október 6-án, vasárnap 17.00 órától kerül bemutatásra A szőlőszem című versszínházi monodráma Petőfi Sándor életéről és költészetéről Turek Miklós előadásában a nádszegi kultúrházban. Az előadás után gyertyagyújtásra kerül sor az aradi vértanúk emlékére, a templomkertben. Belépő 3 és 2 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

E rendhagyó irodalomórának is kiválóan alkalmas előadás annak a csaknem általánosan tapasztalható vélekedésnek megdöntésére született, amely Petőfit sablonosnak, ódivatúnak, porosnak és unalmasnak tartja. Valóban elavultak-e a lánglelkű költőóriás gondolatai vagy csak a róla alkotott képünk felszínes?

Olyan sokan, olyan sokféle érzelmi töltettel szavalták már verseit, hogy már nem is látjuk a lényeget: az EMBERT! A zsenit, aki rövid élete ellenére több emberöltőnyi életművet hagyott ránk. Verseiből és életéből emberséget, történelmet, csibészséget és filozófiát is tanulhat a XXI. századi ember.

Petőfi a fiú, a színész, a katona, a szerelmes kamasz, a férfi, a családfő, az apa és természetesen a lángoló forradalmár - mind-mind megjelenik az előadás egy órájában. A végén pedig ott áll előttünk az EMBER, aki fél, érzi és vállalja a sorsát és Shakespeare-rel ellentétben azon töpreng, hogy „Használ-e a világnak, aki érte föláldozá magát?”, mert számára a "kérdések kérdése” ez és nem a "Lenni, vagy nem lenni?".

Az előadás egy monológgá összefűzött versfolyam, mely minimális technikai háttérrel is teljesértékűen állítja elénk Petőfi költészetének szilánkjait, korának egy szeletét és személyiségének egy szubjektív „dagerrotípiáját”.

ATEMPO.sk