Úzgin Űver Trió koncert Esztergomban

Úzgin Űver Trió koncert Esztergomban

2019. november 23-án, szombaton az Úzgin Űver Trió ad koncertet, a legelső eredeti felállásában, az esztergomi Kaleidoszkóp Ház színpadán. Kezdés 21.00 órakor. Belépő 300 forint. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Zenéjüket általában a világzenei stílus meglehetősen pongyola köntösébe szokták bujtatni, holott e műfajon belül is igen egyedinek mondható. Nem alkalmazható zenéjükre a „népzene” kategória sem.

Zenéjük nem a hagyományos népzene, de annak autentikus dallam- és ritmusvilágából merít egy sajátságos zenei közegbe illesztve, melyben megtalálhatók a tradicionális és a modern kor hangszerei is.

A zenéjük nehezen definiálható, a hazai világzenei stílust gyakorló együttesek egyikéhez sem hasonló. Nem a hagyományos receptet követik, ahol egy már létező tradicionális népzenét ültetnek át egy másfajta közegbe, nem beszélhetünk zenei „átiratokról”.

A kiinduló pont mégis a hagyományos népzene, azok dallamai, ritmusai egy saját megfogalmazásban, mind a zenei jelleget, mind a hangzásvilágot beleértve egy sajátságos világot formáznak.

A Kárpát-medencei és balkáni dallamok vegyülnek mongol, török, iráni, örmény, kínai és más ázsiai népek zenéinek jellegzetességeivel, s ezek keverednek modern zenei hangzásokkal, egészen a jazz, a progresszív rock, az ambient, a dub vagy a breakbeat elemeiig.

Zenéjük alapvetően instrumentális, az emberi hangok is „hangszerként” jelennek meg dalaikban, úgy mint a doromb- vagy torok-ének.

Az albumok egyedi, sajátságos, egységes hangulattal rendelkeznek, mindegyikük egy szerkesztett, tudatos kompozíciót tükröz. A korai időszakban a progresszív rockzene, később pedig egyre inkább az elektronikus hangzás kerül előtérbe zenéjükben.

 

Zenekar

Majoros Gyula - fúvós hangszerek, ének
Mogyoró Győző - ütőhangszerek
Homoki Péter - gitár, elektronika, ének

ATEMPO.sk