Bársonyos emlékek Kassán - Emlékest Kassán

Bársonyos emlékek Kassán - Emlékest Kassán

2019. december 14-én, szombaton 16.00 órától Emlékestet rendeznek Bársonyos emlékek Kassán címmel, amely egy visszaemlékezés az 1989-es romániai forradalom megsegítésének kassai történéseire.

Ezeket a lassan feledésbe merülő eseményeket fogják felidézni a kassai Thália Színházban. Az estet spontán zenével, kerekasztalbeszélgetéssel és korabeli fotók levetítésével teszik hangulatosabbá.

Ezt követően, a Márai Stúdió kávézójában megtekinthetőek lesznek az 1989-es kiállítás tablói.

A pódiumbeszélgetés főszereplői a 30 évvel ezelőtti segélyakció résztvevői, azaz Fabó Mária, Fabó Tibor, Dudás Péter, Petrik Zsolt, Rácz Olivér, Hanesz Zoltán, Köteles Szabolcs és még sokan mások.

Levetítik Ádám Szabolcs és Davitko Olivér kisfilmjét Daniel Liškával az 1989-es gyűjtés emlékeiről.

A rendezvény keretében fellép a Zekeres és az Emma zenekar. A belépés díjtalan, ám regisztrációhoz kötött. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

30 évvel ezelőtt november 27-én zajlott Kassán az országos általános sztrájk, mely az utóbbi évtizedek legnyagyobb utcai megmozdulásának tekinthető, hiszen fél Kassa kivonult a Lenin utcára, ahogy akkor a Fő utcát nevezték. Erről a lenini útról térítette le az országot a bársonyos forradalomnak nevezett eseménysorozat.

A Thália Színház bejárata előtt 30 évvel ezelőtt csonkig égtek a gyertyák, melyeket a kassaiak gyújtottak a romániai véres forradalom áldozatainak emlékére. A romániai események olyannyira megdöbbentették az embereket, hogy gyűjtésbe fogtak a szenvedők megsegítésére.

A szervezők az adományokat a Thália és az Ipari épületében halmozták fel. Innen a Csehszlovák Vöröskereszt és önkéntesek segítségével teheratókon vitték ki a segélycsomagokat Romániába.

A példátlan nagy mozgalmat eredményező gyűjtésbe és a segély helyreszállításába sok kassai és kassa környéki magyar is részt vett, a közös ügy melletti kiállás azóta is szoros báráti kapocsként köti őket össze.

Az 1989 november 21-től december végéig tartó néhány hét kassai eseményei keltek életre azon a kiállításon, mely 2019. november 27-én nyílt meg a Nemzeti Kisebbségek Klubjában a Mészáros u. 35 alatt.

A 12 tabló első felében Juraj Jančo sajtófotós képei mellett látható néhány kép Varga Tibor kassai tévés-ellenzéki hagyatékából és a 30 évvel ezelőtti eseményekbe egyetemistaként résztvevő Faber Zsolt amatőr fotóiból. Ezek elsősorban a decemberi események pillanatfelvételit tartalmazzák. Faber Zsolt képeiről visszaköszön sok ismerős arc, akik 1989 karácsonya folyamán részt vettek a Tháliában a romániai forradalom megsegítésére szervezett segélyakcióban.

ATEMPO.sk