Színes Szlovákia - a sokszínűségről Pozsonyban

Színes Szlovákia - a sokszínűségről Pozsonyban

2020. február 26-án, szerdán a Minorma Polgári Társulás főszervezésében kerül megrendezésre a Színes Szlovákia - Pestré Slovensko című kétnyelvű esemény Pozsonyban, a KC Dunaj - kulturális centrumban. A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

A Pestré Slovensko/ Színes Szlovákia című projektünk egy olyan kezdeményezés, amelynek célja a kisebbségi kultúrák pozitív aspektusainak közelebb hozása, a társadalmi különbségek elfogadásának elősegítése és az ilyen különbségek pozitív értelmezése.

Eseményünk kétnyelvű, mellyel szeretnénk közelebb hozni egymáshoz a szlovák és a kisebbségi kultúrákat, beszélni róluk, magunkról. Lesz előadás, több nyelvű, feliratozott slam poetry (magyar-szlovák-angol) és egy jó kis afterparty.

 

Program

13.00 Előadás: Peter Vanko - Hogyan látják a fiatalok a holokausztot? (szlovák nyelven)
A holokauszt oktatásának alapvető megközelítései, gyakorlati példák, oktatási programok bemutatása, workshopok, megfigyelések és tapasztalatok az iskolai és múzeumi tapasztalatokból.

14.15 Előadás: Veres István író, újságíró - 10 dolog, amit csak a szlovákiai magyarok tudnak (magyar előadás, szlovák feliratokkal)
Veres István előadása tulajdonképpen abszurd, és talán kevésbé ismert tények felsorolása a szlovákiai magyarok életéből, életéről. Néhány rövid, de emblematikus történet a múltból és a jelenből (meg talán a jövőből is).

15.30 Előadás: Vladimír Horváth - Romák a (kultúr-) államban (szlovák nyelven)
Vladimír Horváth előadásában a romák térségünkbe érkezésével, történelmükkel, valamint életükkel és az őket érintő kihívásokkal foglalkozik. Az előadás célja, hogy bemutassa azon helyzetek okait és következményeit, melyekkel a romák Szlovákiában eddigi útjuk során találkoztak, továbbá azokkal, melyekkel jelenleg küszködnek. Az előadás második részében a szlovákiai romák kulturális életéről,kilátásairól és kihívásairól esik szó.

18.00 „Trawniki – Škola katov“ dokumentumfilm vetítés (orosz nyelvben, szlovák felirattal)
A film egy SS kiképző tábor történetét meséli el, amelyet 1941-ben Henrich Himmler személyes kezdeményezésére alapítottak a lengyel Trawniki városban, ahol nácik képezték ki a szovjet hadifoglyokat, hogy majd azokból felügyelők legyenek a haláltáborokban.

20.00 Slam Poetry & storytelling
A slam poetry egy viszonylag új műfaj, amelyben több művészetet ötvöznek. A rap ritmusát, a színház performatív jellegét és a költészet eszközeit alkalmazza. A történetmesélés mindannyiunk mindennapi tevékenysége. De a történetek, amelyeket hallani fognak, nem arról szólnak majd, hogy hogyan késtük el a buszt, vagy sóztuk meg a kávénkat.

Különböző kultúrákból származó mesélőink azért jönnek, hogy elmondják személyes tapasztalataikat és beszéljenek az intolerancia, a rasszizmus, a sztereotípiák és a gyűlöletbeszéd témákról.

A szövegek magyar, szlovák és angol nyelven lesznek. Mindegyikük lefordítva és feliratozva.

22.00 After Party - Balkan & funky beats
A színpadon: DJ Matthew és Dilemma hozza ezt a mozgalmas életérzést a bulizni vágyók részére.

DJ Matthew - zenéjére hatással volt úgy az underground világ elektronikus zenéje, mint a szlovák, amerikai, vagy épp indiai élő zene varázsa is. Szettjeiben a balkán, cigány, etno vagy épp népzenei dallamokat hallhatunk a világ minden tájáról.

Dilemma - aka. a csodás színész: Olasz István a komáromi City Reboot Crewból már évek óta bővíti a lemezgyüjteményét, hogy elhozza a közönséghez a legropogósabb funk, disco, afrobeat és house dallamokat.

ATEMPO.sk