Népirtás Pozsonyligetfalun - film- és könyvbemutató Vásárúton

2020. július 16-án, csütörtökön 18.00 órai kezdettel a Vásárúti Kulturális Központba a Népirtás Pozsonyligetfalun című film vetítésére kerül sor. Mellette Dunajszky Géza Szökés a haláltáborból című könyve is bemutatásra kerül, amit maga a szerző mutat be.

A belépés ingyenes. Mindenkit sok szeretettel várnak a szervezők.

 

A Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilm rendezői Géczy Dávid és Udvardy Zoltán. Két, máig feltáratlan – a přerovi és a Pozsony melletti Pozsonyligetfalun elkövetett – tömeggyilkosság történetét tárja fel a film. E két mészárlást, mint ez a filmben is elhangzik, „összeköti az elkövetői kör azonossága, az áldozatok nemzetisége és a tömeggyilkosság elkövetésének motivációja”. Megszólalnak a filmben a német és a magyar tábor túlélői is. A szemtanúk vallomásai alapján követni tudjuk, mikor, milyen körülmények között kezdődött meg a jeltelen sírokba hányt több száz – ám lehet, hogy több ezer – ember maradványainak feltárása, majd, a mai napig véglegesen, hogyan és miért torpantak meg e munkálatok, s maradtak meg a tömegsírok egy pozsonyi lakótelep háztömbjei alatt.

 

Dunajszky Géza

 

Dunajszky Géza bő egy évtizede folytat oknyomozó munkát a pozsonyligetfalui vérengzéssel kapcsolatban, de a szálak nem várt helyekre is elvezettek, a történet megdöbbentő fordulatokat vett. A szerző munkássága és a Szökés a haláltáborból című könyve nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a film el tudjon készülni, de még napjainkban is – idevágó filmes fordulattal élve – sorra dőlnek ki a hullák a „szekrényből”. A felkavaró, igényes alapossággal készített dokumentumfilm és az izgalmas könyv is hozzájárul ahhoz, hogy megismerkedjünk szlovákiai magyar múltunk máig tabutémának számító részleteivel.

ATEMPO.sk