Koncertek, néptánc és beszélgetés - 7. Több mint szomszéd - Magyar Kulturális Hét Pozsonyban

7. Több mint szomszéd - Magyar Kulturális Hét Pozsonyban – részletes program

2021. június 17-én, csütörtökön folytatódik a Magyarország pozsonyi nagykövetsége és a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet által szervezett Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban rendezvénysorozat.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

 

Program 

Június 17. (csütörtök) - Hviezdoslav Tér, szabadtéri programok

10.00 Táncház Berecz Istvánnal és a Bajkó Zenekarral

16.00 Berecz István és a Bajkó Zenekar – koncert

Berecz István a táncházmozgalom második generációjának egyik leghitelesebb, legelevenebb figurája. A Fonó művészeti vezetője, szabadfoglalkozású táncos, koreográfus. Kíséri a Bajkó Zenekar, amely 2013 tavaszán alakult Budapesten lelkes, muzsikát kedvelő, vidéki fiatalokból. Autentikus dallamokat szólaltatnak meg, merítve a Kárpát-medence számos szegletéből. 2019-ben az együttest beválogatták a Hagyományok Háza nemzetközi zenei portfóliójába, mellyel a magyar népi kultúra egyik hivatalos nagykövetévé vált.

Tagok: Kálmán Bence, Horváth Balázs, Weingart Csaba, Varga Balázs
Vendégeik: Sőregi Anna, Gólya Márton, Enyedi Tamás, Deáky Márton

17.00 Irodalmi társalgó: Háy Jánossal Récsei Noémi beszélget a Carlton szálló teraszán

Háy János a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alakja, sokoldalú művész: József Attila-díjas író, költő, drámaíró, műfordító, köteteinek illusztrátora, örömzenész. A 2020-ban indult járványhelyzet kezdetétől is aktívan alkot, amelynek részben már megjelent, részben még megjelenés előtt álló kötetek és egyéb írások az eredményei. Récsei Noémi, a Vasárnap hetilap munkatársa, televíziós és rádiós műsorvezető elsősorban ezekről a szövegekről kérdezi.

18.00 Kaláka együttes: “Csak az egészség meglegyen” – koncert

„A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, »szív-némaságra« született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti »eredeti dallamot«.” (Kányádi Sándor)

A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten. Muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja.

Az együttes tagjai: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs
Közreműködik: Garajszki Margit író, műfordító

20.00 Johnny és a The Butchers

A tíz éve alapított, somorjai, stoner-rock zenét játszó The Butchers zenekar jelentős szlovákiai fesztiválok fellépője (Livin blues, Topfest), de több ízben szerepeltek külföldi fesztiválokon is, Magyarországon, Csehországban, Szlovéniában, valamint Lengyelországban, a Suwalki Blues Fesztiválon. Az együttesről említést tettek már Finnországban, Amerikában és Kanadában is.

A koncert felvezetőjeként a zenekar gitáros-énekese, Hushegyi „Johnny” János legújabb szóló projektjéből nyújt ízelítőt, melyben saját dalai mellett egyedi feldolgozású blues szerzemények is elhangzanak.

 

Június 18. (péntek)

16.00 2021 / A Visegrádi Csoport 30 éve – plakátkiállítás a Vajanský rakparton

A visegrádi csoport 30. évfordulójának megünneplésére a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma az STGU Alkalmazott Grafikusok Egyesületével közösen plakátpályázatot hirdetett. A 700 beküldött pályamű közül ezúttal a 19 legjobbnak ítélt plakát kerül bemutatásra, amelyek a V4 államok közötti hosszú távú együttműködést illusztrálják. július 1-től Lengyelország után Magyarország veszi át a V4 elnökséget. A kiállítás 2021. június 15. és július 30. között tekinthető meg.

17.30 Hot Jazz Band koncert

A Kossuth-díjas Hot Jazz Band muzsikája a húszas-harmincas évek forró jazzéráját idézi, s kellő humorérzékkel és könnyedséggel eleveníti fel a szvingkorszak aranykorát, de repertoárjukon megtalálhatók a háború előtti magyar filmek népszerű slágerei is. A zenekar számos hazai és nemzetközi verseny győztese, fesztiválok közkedvelt szereplője.

Közreműködnek a visegrádi országok kiváló szólistái: Janka Dekánková és Ladislav Fančovič (SK), Jan Veverka (CZ), valamint Jarek Kaczmarczyk (PL)

20.00 ÜNNEPI KÖSZÖNTŐ

20.15 Rajkó Zenekar koncert

A „Magyar kultúra nagykövete” címmel kitüntetett együttes az elmúlt 65 évben a világ 116 országában közel tízezer előadást tartott, több tízmillió hallgatót kápráztatva el csodálatos zenéjével. Hangszerelése, hangzás- és érzelemvilága semmilyen más zenekarral össze nem téveszthető. Repertoárjában a hagyományos cigányzene és népzene mellett a klasszikus zeneirodalom és operett legsikeresebb művei is szerepelnek.
A zenekar vezető prímása Fehér Gyula, prímások Suki István és Rózsa Zoltán.

 

Június 19. (szombat)

15.30 Garagulya – gólyalábas bemutató gyerekeknek

A társulat neve a gólyaláb népies elnevezéséből született. A régi vásári komédiások boszorkányos ügyessége, a vándorszínészek és muzsikusok páratlan hangulata jellemzi műsorait. A fesztiválokon, vásárokon és egyéb más rendezvényeken minden alkalommal sikerül megnevettetniük és jó kedvre deríteniük a publikumot. Keresik azon „talaj menti” bámészkodókat, akik segítségével megvalósíthatják világszámaikat.

18.00 Palya Bea és zenekara – vendég Gablyasz Péter

Palya Bea a magyar zenei színtér egyik meghatározó alakja. Zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, a bolgár, a szefárd, az indiai és az afrikai zene mellett kortárs dalírók munkássága is. Különböző ősi népek zenéi inspirálják, mégis leginkább saját szerzeményeit énekli. Női dalszerzőként emberi témákról ír dalokat. Szövegei szókimondóak, sokszor fájóan őszinték, ugyanakkor felemelőek és a humort sem nélkülözik.
A zenekar tagjai: Palya Bea, Czirják Tamás, Lisztes Jenő, Orbán György, Szokolay Dongó Balázs

20.15 Magyar Operettgála

Kiváló művészek előadásában hallhatjuk a magyar operettirodalom halhatatlan melódiáit. Az esten Kálmán Imre, Lehár Ferenc, és Huszka Jenő legkedveltebb dallamai hangzanak fel, az ismert nagy slágerek: Vágyom egy nő után, Szép város Kolozsvár, Hej, cigány!…

Közreműködnek: Lukács Anita és Vadász Zsolt (HU), Ágh Lívia (CZ), Klein Otokár (SK), Elżbieta Cabała (PL), valamint Ballán Viktória és Wurczer Péter (SK).
A Pozsonyi Metropolita Zenekart (SK) Gyükér László (HU) karmester vezényli.

 

Június 20. (vasárnap)

16.00–19.00 Lilienn & Kónyai Tibor Duó

Egy kivételes énekesnő és egy virtuóz zongorista: Lilienn és Kónyai Tibor. Duójuk a lélek derűjét viszi színpadra. Zenei repertoárjuk rendkívül színes. Felemelő és örömébresztő előadásukban jazzstandardok, különböző jazzesített műfajok és energikus latin dallamok szólalnak meg, a múlt század 20-as éveitől napjaink dalainak fűszerezett hangulatú feldolgozásáig.

16.00 BAROSS GÁBOR ÉS POZSONY – előadás a Pozsonyi Kifli Pt. Szervezésében /A Vörös Rákhoz lapolvasó (Letná čitáreň U červeného raka)/

Milyen szerepe volt a magyar kormányban többször is miniszteri tisztséget betöltő – egyebek mellett a közlekedésügyi tárcáért felelős – Baross Gábornak Pozsony modernizálásában? Miként tükröződtek érdemei a város emlékezetében? Hogyan építették és adták át a Ferenc József hidat (a mai Öreg hidat) és hogyan működött az ún. bécsi villamos? Az előadás ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ. Roman Delikát idegenvezető, Városi Tömegközlekedés és Regionális Közlekedés Barátainak Klubja (Klub priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy) – alelnök, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás tagja Korpás Árpád idegenvezető, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke Tolmácsolás biztosított.

ATEMPO.sk