Palya Bea koncert és Operettgála - 7. Több mint szomszéd - Magyar Kulturális Hét Pozsonyban

7. Több mint szomszéd - Magyar Kulturális Hét Pozsonyban – részletes program

2021. június 19-én, szombaton folytatódik a Magyarország pozsonyi nagykövetsége és a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet által szervezett Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban rendezvénysorozat.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

 

Program 

Június 19. (szombat)

15.30 Garagulya – gólyalábas bemutató gyerekeknek

A társulat neve a gólyaláb népies elnevezéséből született. A régi vásári komédiások boszorkányos ügyessége, a vándorszínészek és muzsikusok páratlan hangulata jellemzi műsorait. A fesztiválokon, vásárokon és egyéb más rendezvényeken minden alkalommal sikerül megnevettetniük és jó kedvre deríteniük a publikumot. Keresik azon „talaj menti” bámészkodókat, akik segítségével megvalósíthatják világszámaikat.

18.00 Palya Bea és zenekara – vendég Gablyasz Péter

Palya Bea a magyar zenei színtér egyik meghatározó alakja. Zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, a bolgár, a szefárd, az indiai és az afrikai zene mellett kortárs dalírók munkássága is. Különböző ősi népek zenéi inspirálják, mégis leginkább saját szerzeményeit énekli. Női dalszerzőként emberi témákról ír dalokat. Szövegei szókimondóak, sokszor fájóan őszinték, ugyanakkor felemelőek és a humort sem nélkülözik.
A zenekar tagjai: Palya Bea, Czirják Tamás, Lisztes Jenő, Orbán György, Szokolay Dongó Balázs

20.15 Magyar Operettgála

Kiváló művészek előadásában hallhatjuk a magyar operettirodalom halhatatlan melódiáit. Az esten Kálmán Imre, Lehár Ferenc, és Huszka Jenő legkedveltebb dallamai hangzanak fel, az ismert nagy slágerek: Vágyom egy nő után, Szép város Kolozsvár, Hej, cigány!…

Közreműködnek: Lukács Anita és Vadász Zsolt (HU), Ágh Lívia (CZ), Klein Otokár (SK), Elżbieta Cabała (PL), valamint Ballán Viktória és Wurczer Péter (SK).
A Pozsonyi Metropolita Zenekart (SK) Gyükér László (HU) karmester vezényli.

 

Június 20. (vasárnap)

16.00–19.00 Lilienn & Kónyai Tibor Duó

Egy kivételes énekesnő és egy virtuóz zongorista: Lilienn és Kónyai Tibor. Duójuk a lélek derűjét viszi színpadra. Zenei repertoárjuk rendkívül színes. Felemelő és örömébresztő előadásukban jazzstandardok, különböző jazzesített műfajok és energikus latin dallamok szólalnak meg, a múlt század 20-as éveitől napjaink dalainak fűszerezett hangulatú feldolgozásáig.

16.00 BAROSS GÁBOR ÉS POZSONY – előadás a Pozsonyi Kifli Pt. Szervezésében /A Vörös Rákhoz lapolvasó (Letná čitáreň U červeného raka)/

Milyen szerepe volt a magyar kormányban többször is miniszteri tisztséget betöltő – egyebek mellett a közlekedésügyi tárcáért felelős – Baross Gábornak Pozsony modernizálásában? Miként tükröződtek érdemei a város emlékezetében? Hogyan építették és adták át a Ferenc József hidat (a mai Öreg hidat) és hogyan működött az ún. bécsi villamos? Az előadás ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ. Roman Delikát idegenvezető, Városi Tömegközlekedés és Regionális Közlekedés Barátainak Klubja (Klub priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy) – alelnök, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás tagja Korpás Árpád idegenvezető, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke Tolmácsolás biztosított.

ATEMPO.sk