Piszkavas - színházi előadás Dunaszerdahelyen

Piszkavas - színházi előadás Dunaszerdahelyen

2021. június 18-án, pénteken 19.00 órakor kerül bemutatásra Martin McDonagh Piszkavas című műve a dunaszerdahelyi NFG Klubban.

Martin McDonagh Piszkavas (más fordításban: Leenane szépe) nagyszerű szöveg, nagyszerű szereplehetőség, ideális kihívás a színészeknek. Általános emberi élethelyzeteket, korosztályi dilemmákat hoz felszínre. A darab sok szívvel és kegyetlen humorral szól a jelenkor feszítő kérdéseiről. Mivel tartozunk a szüleinknek? Hogyan vigyünk tovább vagy zárjunk le egy mérgező szülő-gyerek kapcsolatot? Meddig tartozunk otthon maradni? Mit kezdünk az idősekkel? Mikortól élhetjük a saját életünket? Ezek a kérdések több korosztályt, így a leválni készülő, vagy éppen leváló kamaszokat, vagy a szülőket gondozó, vagy gondozni készülő felnőtteket is foglalkoztatja. A tradicionális családmodell széthullóban van, vagy már szét is hullott, ezért aztán nem maradt ezekre a nehéz helyzetekre általános és megkérdőjelezhetetlen irányelv, útmutatás, szerep, viselkedésforma, rutin. Maradt viszont a maró bűntudat, a tehetetlenség érzése, nyomasztó kényszerhelyzet, keserű dilemma, s az ezekre adott rossz vagy felemás válasz. Közben pedig elszáll az élet. Véget ér, mielőtt még elkezdődne.

Az előadás a színészi játékra koncentrál, nem törekszik a nyomorúságos miliő részletező (naturalista) bemutatására. Az előadás szűk szobaszínházi térben, tanteremben, kamarateremben játszható. Ez megkönnyíti az előadás utaztathatóságát és beépíthetőségét is. Díszlet alig, viszont a kevés bútor, tárgy és jelmez rendkívül fontos. Ezek teremtik meg azt az ismerősen idegen sárba fulladt, elmaradott ír közeget, ahol még nincs mobiltelefon, ahol ha egy levelet elégetnek, az végleg megváltoztatja egy ember életét.


Játsszák


Buzási Fanni, Cserdi Zsolt, Manyasz Erika, Szivák-Tóth Viktor
rendezte - Perényi Balázs
Fordította - Parti Nagy Lajos


A belépődíj tetszőleges. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

ATEMPO.sk