XXIII. Mécs László Szabadegyetem Jászón - szerdai program

XXIII. Mécs László Szabadegyetem Jászón - részletes program

2021. augusztus 25-én, szerdán folytatódik a Csemadok Országos Tanácsának megbízásából a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmánya által szervezett 23. Mécs László Szabadegyetem Jászón, az autókemping területén.

Fellép többek között a Kor-Zár, a Molni és barátai zenekar, a Mona Lisa Smile, Meister Éva és Lichtmannegger Tibor. Az előadók között van Dunajszky Géza, Albert Sándor, Mihályi Molnár László, Zolcer János, Csókay András és még sokan mások.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Program  

Augusztus 25. (szerda)

09.00 Előadás: "Mács József, Mácsként!" - Mihályi Molnár László, felvidéki magyar költő, publicista, középiskolai tanár, a Csemadok Kassa-környéke TV alelnöke.
10.00 Előadás: "Az erdélyi magyar lira kiemelkedő alakja: Reményik Sándor (1890 – 1941)." - Takaró Mihály, irodalomtörténész, József Attila-díjas magyar író, tanár, a Magyar Írószövetség tagja, a Magyar Örökség Díj, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje tulajdonosa.
11.00 Előadás: "A szabadkőműves-páholyok valós szerepéről és jelentőségéről." - Raffay Ernő, magyar történész, politikus, egyetemi tanár, docens, adjunktus, rektor helyettes, dékán, a Madarai Lovas Érdemrend, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje tulajdonosa.
15.00 Előadás és könyvbemutató: "Tamás Ilonka - a nemzet tanító nénije." - Fehérné Tamás Judit, a száznégy éves korában elhunyt Tamás Ilonka lánya, a Határon Túli Magyarok Hivatalának nyugalmazott főtanácsosa.
16.00 Előadás: "Mécs László nyomában az Államvédelmi Hatóság." - Dr. Czápáry-Martincsevics Árpád, vezérőrnagy, a Magyar Nemzetőrség Török István Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetség elnök-parancsnoka.
17.00 Előadás: "Magyarország a kereszténység védőpajzsa." - Molnár Imre, történész, szociológus, diplomata, a Pozsonyi Magyar Intézet volt igazgatója, Esterházy-kutató.
19.00 Filmvetítés: "Apám Esterházy János." - Molnár Imre, történész, szociológus, diplomata, a Pozsonyi Magyar Intézet volt igazgatója, Esterházy-kutató.
20.00 Esti koncert: "Vers és zene." - Molni és barátai zenekar (Molnár István, Viszlai Tibor, Gablyasz Andrea, ének és Bodnár Attila)

 

Augusztus 26. (csütörtök)

09.00 Gyalogtúra a Szent László-forráshoz és növénytemplomhoz - Mihályi Molnár László, tanár, publicista, költő, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány alelnöke, a Magyar Kultúra Lovagja.
16.00 Előadás: "A saját erejéből született, a semmiből jött." - Czáboczky Szabolcs, felvidéki magyar költő.
17.00 Előadás: "A napfogyatkozások kultúrtörténete." - Zombori Ottó, magyar csillagász, az Uránia Csillagda nyugalmazott igazgatója, tanár, a Magyar Asztronautika Társaság tagja, a Magyar Érdemrend Lovagkereszt tulajdonosa.
19.00 Filmvetítés és kötetlen beszélgetés: "A lélekemelő - Portréfilm Pásztor Péter építészről." - Pásztor Péter, Dušan Jurkovič-díjas felvidéki építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Makovecz Imre tanítványa, a Szlovák Építészeti Szövetség volt alelnöke

 

Augusztus 27. (péntek)

09.00 Előadás és könyvbemutató: "Magyar Zsoltár 2020." - Batta György, felvidéki magyar költő, író, műfordító, újságíró, publicista.
10.00 Előadás és könyvbemutató: "Trianon utóélete." - Szidiropulosz Archimédesz, görög származású magyar történész, Trianon-kutató, tanár, szociológus, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, a Szent István-díj tulajdonosa.
11.00 Előadás: "Az Aranycsapat már történelmünk része - Riportok az Aranycsapat tagjaival." - Batta György, felvidéki magyar költő, író, műfordító, sportújságíró, publicista, az Aranycsapat szenvedélyes rajongója és a téma avatott szakembere.
15.00 Zenés, verses előadás a pemontrei apátság templomában: "Trianoni harangok." - Meister Éva, erdélyi származású, a Magyar Művészetért Ex Libris Díjas színművésznő, a Magyar Kultúra lovagja, művészeti vezető, rendező, oktató.
16.00 Templomlátogatás és előadás a templomban: "900 éve alakult a Premontrei Rend." - a templomot bemutatja és az előadást tartja Rédli Richárd Imre (Imre atya) a jászóvári Premontrei Apátság plébánosa.
17.00 Előadás a pemontrei apátság templomában: "Megjártam a poklot, hogy találkozzam Istennel." - Csókay András, világhírű magyar idegsebész, orvos, agykutató, Prima Primissima- díjas, Semmelweis Ignác-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje kitüntetettje.
19.00 Népdal és magyaróta szórakoztató est: "Énekeljünk együtt!" - Lichtmannegger Tibor, felvidéki népdal és magyarnóta énekes.

 

Augusztus 28. (szombat)

09.00 Buzditás a Bódva-Kupa férfi futóverseny résztvevőinek.
10.00 Előadás és könyvbemutató: "Istennel a műtőben." - Csókay András, világhírű magyar idegsebész, orvos, agykutató, Prima Primissima-díjas, Semmelweis Ignác-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje kitüntetettje.
11.00 Előadás és könyvbemutató: "Gorbacsov titkai - 20 éves barátság története a volt szovjet elnökkel." - Zolcer János, felvidéki származású magyar filmszerkesztő, filmrendező, újságíró, televíziós producer.
16.00 Előadás és szakácskönyv-bemutató: "Csallóköz ízei a Vassfazékban." - Mocsonokyné Vass Laura, a Vassfazék internetes gasztrooldal szerkesztője, a Csemadok Komáromi Területi Választmány titkára.
17.00 Előadás: "Nemzetegyesítés címerekkel!" - Pécsi Lajos Dániel, jelképtervező művész, grafikusművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja, a Magyar Ezüst Érdemkereszt tulajdonosa.
18.00 Esti koncert: "Adj hitet 2021-ben is!" - Mona Lisa Smile zenekar Szepsiből (Viszlay Mónika, Viszlay László, Vislai Tibor, Gyüre Attila és Kalász Tamás)

 

Augusztus 29. (vasárnap)

11.00 Ünnepi szentmise a Premontrei apátsági templomában - címeravatás.
14.00 Táborbontás

ATEMPO.sk