Beteljesült ünnep - Rákász Gergely koncertje Dél-Komáromban

Beteljesült ünnep - Rákász Gergely koncertje Dél-Komáromban

2021. december 9-én, csütörtökön 18.00 órától a dél-komáromi Református templomban kerül sor Beteljesült ünnep címmel Rákász Gergely orgonaművész koncertjére.

Élmény, minőség, kultúra, kikapcsolódás Bach, Händel és Beethoven mesterműveivel, egy különleges látványkoncerten, ami történelmi kitekintéssel és szeretetteli gondolatokkal indít útnak a Karácsony felé.

Belépődíj 2990 forint. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Egy világjárvány árnyékában csodálatos zenékkel merengünk az ember helyén a teremtésben, és a sorsán, amely - mint kiderült - egy pillanat alatt kicsúszhat a kezéből. Beethoven V. (Sors) szimfóniájának nyitánya arra keresi a választ, hogy vajon változtathatunk-e a sorsunkon. Vajon ránk zuhan, mint a főtéma legendás, ikonikus 4 hangja - amely a V-betű Morse jele lett - és nincs előle menekvés? Vagy a saját kezünkbe vehetjük a sorsunkat? Eleve elrendeltetett, vagy az ember tettein keresztül lehet a sorsának kovácsa? Beethoven művei emberfeletti erőket mozgatnak meg, ezt Bach C-moll Passacaglia és Fúgája tudja csak még magasabb dimenzióba emelni. Különösen izgalmas és megejtő ez utóbbi művet a karácsonyi ünnepkörben hallgatni. Az ember évezredek óta ünnepli december 24-én a fény születését. A kereszténység előtt is számos kultúra tekintett reményteli fordulópontként, istenek születésnapjaként erre a napra, hiszen a hosszú sötétség, az egyre fogyó napok után a születő fény volt az új élet, az új remény hírnöke. Bach Passacagliája szimbolikus. Negyedórányi sötét tónusú, de gyönyörű moll zene után, amelyben éppúgy megelevenedik a barokk kor emberének hétköznapi kilátástalansága, mint a ma emberének tanácstalansága egy – az életet megbénító – világjárvány idején, egy katartikus dúr zárással megszületik a fény. A mélyen hívő Bach szerint kapu ez a menyországba. De hogy a ma embere se riadjon meg ettől a magasztosságtól, hadd finomítsam úgy, hogy az ember jobbik arcát mutatja nekünk. A reménytelit, a szeretettelit, a bizakodót, az időtlen értékek felé fordulót, a minden nehézségen alázattal felülemelkedőt. Persze milyen más ember volna ez a „jobbik,” mint a „menybéli!?” Ezzel a művel indítja útnak a hallgatót a hangverseny a karácsony felé.

ATEMPO.sk