Zenész portrék - Zászkaliczky Ágnes kiállítása Kassán

Zenész portrék - Zászkaliczky Ágnes kiállítása Kassán lesz látható

2022. január 11-én, kedden 17.30-kot megnyílik Zászkaliczky Ágnes festőművész kiállítása Kassán, a MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában.

A kiállításon fotórealisztikus stílusban festett portrék fognak szerepelni, többek között a 2014-ben megkezdett zenészportrék sorozat közül Fischer Annie, Einojuhani Rautavaara, Várdai István, Bogányi Gergely, Uli Soyka, Al di Meola, Lenny Kravitz és a Leonard Bernstein sorozat.

Ez utóbbi megjárta a floridai Palm Beachen a Paul Fisher Galériát, vagy Bostont és New Yorkot, legutóbb pedig a budapesti Forrás Galériában láthatta a közönség.

 

Al di Meola - Zászkaliczky Ágnes

 

A Bécsben élő magyar művésznő eredetileg zenész, orgonaművész, aki a Bartók Konzervatórium és a salzburgi Mozarteum elvégzése után kezdett el érdeklődni a festészet iránt, Oroszországban és Finnországban képezve magát. Nem meglepő hát, hogy témaválasztása sem esik messze a zene világától. Képei a világ számos pontján mutatkoztak be Cannes-tól Monacon át az Egyesült Államokig vagy Finnországig.

„A portréfestés az a terület, ahol leginkább megmérettetik a művész technikai tudása. Hosszú évek tanulmányai vezettek ahhoz, hogy elérjem azt a szintet, hogy bárkiről vállaljak portré festését. A klasszikus portréfestés technikáját sajátítottam el, orosz mesterektől tanultam. Később George Gheorghe a Bukaresti Nemzeti Múzeum restaurátora lett a mesterem, aki megtanított Caravaggio festési technikájára. Így a portréim készítésében Caravaggio és a régi mesterek technikáját is alkalmazom” – árulta el a művésznő.

 

Bogányi Gergely - Zászkaliczky Ágnes

 

Ám Zászkaliczky Ágnes számára a portréfestés mégis jóval túlmutat a technikai kihívásokon. A láthatón túl az igazi cél az egyéniség, a lélek visszaadása, ami ráül minden arcra, tekintetre.

A kiállítást 2022. február 2-ig láthatja a közönség a kassai MaJel Rovás Centrum FiguratiF Galériájában (Erzsébet utca 42.), minden hétköznap 10 és 14 óra között (a korlátozások feloldása esetén 18 óráig).

ATEMPO.sk / Rovás
Fotó: zaszkaliczkyagnes.com