Dráma 21 - Díjkiosztó és színházi előadás a Komáromi Jókai Színházban

Díjkiosztó és színházi előadás a Komáromi Jókai Színházban

2022. február 26-án, szombaton 15.00 órától a Dialóg nonprofit szervezet Dráma 21’ című drámapályázatának eredményhirdetésére kerül sor a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadán.

A pályázatot Hizsnyan Géza, a szakmai zsűri elnöke értékeli, s az eredményhirdetés folyamán részletek hangzanak el a díjazott színpadi művekből.

TOVÁBBI RÉSZLETEK

A díjkiosztó rendezvény egy színházi előadással zárul. A 70 éve született Soóky László író A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti című monodrámáját láthatják az érdeklődők Fandl Ferenc előadásában. (Az előadást Keszég László rendezte.)

A rendezvény nyilvános, a terem kapacitása és az aktuális rendeletek miatt azonban a részvétel regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékukat jelezzék a dialog.office1@gmail.com e-mail címen. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti 1989-es bársonyos forradalom történéseit próbálja rekonstruálni, de nem a nagyvárosi – prágai-pozsonyi eseményeket vizsgálja, hanem a vidéki forradalmakat meséli el. Azokat a mozzanatokat, melyek nem olvashatóak a történelemkönyvekbe, ugyanakkor végzetesen meghatározták a közelmúltat és jelent: a kisember kitörésre, változásra való képtelenségének, a posztszocialista országok közösségeinek a tehetetlenségének tart görbetükröt Soóky László drámája, arról tesz fel kérdéseket, hogyan is történt meg – illetve hogyan csúszott félre a rendszerváltás, a nagy áttörési lehetőség a szlovákiai magyar közösség életében.

A mesélőszínházi előadás folytatása annak a trilógiának, amely a szlovákiai magyar kisebbség történetének töréspontjait vizsgálja, a hontalanság időszaka (A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd, a konszolidáció évei után (Egy disznótor pontos leírása) a közelmúlt eseményeit eleveníti fel.

A történet főszereplője és mesélője ezúttal Bíróferi, egyetemi tanár, aki miután leszámolt az alkoholizmussal szolgálatot vállalt vidéken: csaposként dolgozik a pati kocsmában, illetve második ligás futballbíróként fújja a sípot vasárnaponként a focimeccsen. S közben a pult mögött állva naplót vezet, rögzíti az eseményeket.

 

Alkotók

Előadja: Fandl Ferenc
Dramaturg: Varga Emese
Rendező: Keszég László

ATEMPO.sk