Zichy Szín-Műhely: Utazás a szempillám mögött – zenés mesejáték Csukás István tiszteletére Balassagyarmaton

Zichy Szín-Műhely: Utazás a szempillám mögött – zenés mesejáték Csukás István tiszteletére

2022. március 23-án, szerdán 11.00 órától lesz látható a Zichy Szín-Műhely előadásában Csukás István-Dolmány Attila-Szitha Miklós: Utazás a szempillám mögött című zenés mesejátéka Balassagyarmaton, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Az esemény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

A kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb hatású alakjának, Csukás Istvánnak egy kevésbé ismert, négy évtizede született zenés mesejátékát állítottuk színpadra az író szakmai támogatásával, hogy az ifjúság megismerje a Mirr-Murr, a Pom Pom meséi vagy a Süsü, a sárkány mesefiguráit teremtő szerző világát. Kiváló családi és hétvégi program az álomdramaturgiára épülő különleges gyerekszínházi előadás, amely minden generáció gyermeki énjéhez szól.

Producerünk Zichy Gabriella és a darab rendezője, Dolmány Attila azért is választotta ezt a réginek tűnő, de a mai napig aktuális mesét, hogy modernebb kivitelezésben, de régi értékek megtartásával mutassa meg a mese örök, halhatatlan erejét.

A mesejáték egy magányos kisfiúról, Lackóról szól, aki elgurult üveggolyóját hiába keresve, elalszik. Az üveggolyó álmában is gurul, és Lackó a keresése közben sok mindennel találkozik. Álmában különös lények szólítják meg, szobája tárgyai szokatlan alakot öltenek, nyílnak, dőlnek, felemelkednek, átlátszanak. Álomutazása során találkozik a szófacsaró Seregélyekkel, az izgőmozgó-éneklő Nyulakkal, a Scherlock Holmes-t idéző kiérdemesült Sánta Kutyával, a Hangutánzó Bagollyal, a csupaideg Pukkancs Egérrel és a titokzatos Keresztes Pókkal, mely figurák a természeti világot ötvözik mulatságos és költői módon az emberi természet esendő, ám mégis szerethető tulajdonságaival. Hősünket egy hűséges segítő, a Hangya kíséri, akinek szeretete, tiszta barátsága, önfeláldozása katartikus szituációkba helyezi Lackót. Végül a megtalált üveggolyó örök barátokat szerez, akik ugyan csak az álomban elérhetők, de létezésük a valóságot teszik elviselhetőbbé, teljesebb emberré formálva a kisfiút.

Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író hitvallása szerint „a gyerekközönség hálásabb és érzékenyebb, mint a felnőtt, bár sokkal nagyobbat lehet bukni is, hiszen a gyerek kiköpi azt, amit nem szeret”. Ez bizony így van a gyerekszínháznál. Szerencsére a gyerekeknek és Csukás Pista bácsinak is tetszett az előadásunk. 

ATEMPO.sk