A XX. század titkai és a jelen eseményei - Zolcer János előadása Somorján

2022. március 31-én, csütörtökön 18.00 órakor A XX. század titkai és a jelen eseményei címmel előadásra, könyvbemutatóra kerül sor Somorján, a VMK bábtermében.

A rendezvény vendége Zolcer János, az ipolybalogi származású szerző, újságíró és nemzetközi tv-producer, aki évekig Németországban tartózkodott, majd Budapesten telepedett le, ahol a mai napig él, onnan igazgatja a világ húsz városában működő médiabirodalmát. 

A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A esemény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

100 év – 100 esemény – 100 film
A hibridkönyvben QR-kódok találhatók, amelyekről okostelefonnal megtekinthetők a 10 perces filmek. A 100 film kronológiai sorrendben bemutatja a XX. század legfontosabb nemzetközi politikai, társadalmi, tudományos, kulturális és sporteseményeit. Minden film elején 1 perces összefoglaló hallható az év fontos hazai eseményéről.
A 16 órás filmsorozatot a Zolcer TV München készítette a német ZDF közszolgálati televíziónak 1999-ben. A 100 film elkészítésének költsége 5 milliárd Ft volt.
A sorozatban megszólal közel 600 kor- és szemtanú. 65 szerkesztő, operatőr s egyéb munkatárs három éven keresztül dolgozott a sorozaton, amelyet eddig a világ közel 60 országában mutattak be, így Magyarországon is. Archív felvételekből, után forgatott jelenetekkel illusztrálva, túlélők segítségével első kézből ismerhetjük meg a Wright fivérek első repülését, a Titanic tragikus történetét, Tutanhamon sírjának felfedezését, a Pearl Harbor-i csatát, Auschwitz szörnyűségeit, Marilyn Monroe karrierjét, az 56-os magyar forradalmat, John F. Kennedy halálát, Cassius Clay diadalmenetét, Neil Armstrong első lépéseit a Holdon, Lady Diana halálát…

Gorbacsov titkai – 20 éves barátság története a volt szovjet elnökkel
A Gorbacsov titkai című könyv 2020 őszén jelent meg. A 2., bővített, sok színes fotót is tartalmazó kiadás 2021 tavaszán jött ki a nyomdából, és már készül a 3. kiadás is. A könyv mindkét kiadása bestseller lett! Már megjelent angol és német nyelven. Készül a szlovák, orosz, kínai, hindu, spanyol, francia, olasz fordítás és kiadás. A könyvhöz Gorbacsov írt előszót. A 36 fejezetből álló kötet hibridkönyv: a 470 nyomtatott oldalhoz tartozik még 270 oldal virtuális lábjegyzet, amelyet – akárcsak a 120 videót – a könyvben található QR-kódokról lehet leolvasni.

Zolcer János 1956-ban született Csehszlovákiában, Ipolybalogon. A kassai ipariskolában érettségizett, majd újságíróként dolgozott. 1986-ban disszidált Nyugat-Németországba, Münchenbe. Ott megalakította a ZOLCER TV produkciós céget és 22 országban nyitott saját tudósítói irodákat. A cég által készített riportfilmek eljutottak a világ 60 országába.
2000-ben felkérte Mihail Gorbacsovot a “Secrets of Power” dokumentum filmsorozat riporteri, prezentátori szerepére. Éveken keresztül együtt járták a világot, meglátogatták a kor legnagyobb politikusait: George. H. W. Bush, II. János Pál, Helmut Kohl, Simon Peresz, Jasszer Arafat, Fidel Castro, Nelson Mandela, Hans-Dietrich Genscher… A közös munkából egy 20 éve tartó, szoros barátság lett. Gorbacsov elvitte Zolcer Jánost a szülőfalujába, a dácsájába, a Kremlbe, nemzetközi utazásainak sok-sok színhelyére… Gorbacsov is többször járt Zolcer müncheni és budapesti otthonában. A találkozásokból, utazásokból, a sok-sok közös élményből született meg a Gorbacsov titkai című könyv.
Zolcer János Jelenleg Budapesten él. Egyik alapítója volt a RTL Klub és Duna Tv-nek.

ATEMPO.sk