Benőke és Hanga – író-olvasó találkozó Marosz Diánával Somorján

Marosz Diána

2022. április 11-én, hétfőn 17.00 órától író-olvasó találkozót szerveznek Marosz Diánával a somorjai Zalabai Zsigmond Városi Könyvtárban.

Bemutatásra kerül a Benőke és Hanga - A kétnyelvű testvérek című mesekönyv. A kötetről a szerző, Marosz Diána és a fordító, Lucia Molnár Satinská beszélgetnek magyar nyelven.

Mindenkit szeretettel várnak. Az esemény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Marosz Diána, a Vasárnap állandó szerzője lenyűgöző és játékos, ugyanakkor tanulságos és nevelő szándékú történeteket írt eredetileg saját gyermekeinek.

A szlovák fordítás Lucia Molnár Satinská munkája, aki ugyancsak kétnyelvű családot alapított, csak éppen fordítva, ő a szlovák anyanyelvet biztosítja két kisgyermeke számára. Így a műfordító a legteljesebb mértékben volt képes azonosulni a szöveggel.

Zseniális történet

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Anya meg egy Apa, akik két gyerekükkel éldegéltek egy hegyek között megbúvó kis faluban, egy messzi-messzi országban, valahol a világ másik felén. Benőke, a fiú volt az idősebb, Hanga, a lány a fiatalabb.

Hanga és Benőke apukája és anyukája két különböző országban született, és két különböző nyelvet beszélt. Amikor összeházasodtak, megállapodtak abban, hogy a gyerekeiket mindkét nyelven meg fogják tanítani.

Apa, aki Baricskaországban született, és baricskául beszélt, elhatározta, hogy a gyerekeihez is csak ezen a nyelven fog beszélni. Anya, aki Mekeleországban született, és a mekele nyelv volt az anyanyelve, szintén megfogadta, hogy ezen a nyelven szól majd a gyerekeihez.

Hiszen minden ember számára az a természetes, ha anyanyelvén beszélhet...

ATEMPO.sk