Jubileumi V. Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál – részletes program

2022. június 10-e és 12-e között ötödik alkalommal telik meg Zsámbék jobbnál jobb zenékkel a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztiválon. Válogatott koncertek, az idei év toplistásai és délutáni gyerekkoncertek várják a résztvevőket az ingyenes fesztiválon.

A vadregényes zsámbéki Zárdakertben péntektől vasárnapig olyan zenekarok adnak egymásnak találkozót, mint a Blahalousiana, a Parno Graszt, az Aranyakkord, a Chalga, a Mordai, a Cimbaliband, Szeder, a Los Orangutanes, a Nasip Kismet, a Hét Hat Club, vagy Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák. Szombaton és vasárnap délután családi koncertek szórakoztatják a kisebbeket Paár Julcsival és Rutkai Borival.

Évről-évre bodzavirágzáskor (a növény latinul sambucus) összegyűlnek Zsámbékon a kortárs zenei szcnénát meghatározó alkotók a város inspiráló történelmi emlékei között. A kortárs zenei színtér meghatározó alkotói a helyi történelmi emlékek között, a kora középkori romtemplom vonzáskörzetében fekvő zöld szigeten koncerteznek.

Az idei év egyik zenei szenzációjaként pénteken az újjáalakult Chalga nyitja a sorozatot Fekete Bori énekesnővel a színpadon, majd a Mordai folk-rock bandája következik, hogy a felsejlő folk-alapokon igazi rockzenével üssék szét a színpadot. Természetesen a Blahalouisiana sem maradhat ki a best of listánkról, akik itthagyják lábnyomukat – nem a hóban! Ferenczi György pedig virtuóz szájharmonika futamokkal és rackáival édesíti meg a péntek éjszakát.

 

 

Szombaton a családokat Rutkai Bori Bandájának gyerekkoncertje várja délután, majd érkezik Szeder Szabó Krisztina duója és bár ez már nem egy Reggeli dal lesz, legalább annyira friss és szerethető! Különleges zenei színfolt a magyar piacon a Nasip Kismet török-magyar formációja, amit Arif Erdem Ocak, a 2021 óta Budapesten élő ismert török zenész hívott életre, rögtön belopva magukat a közönség szívébe. Az este ezután elszabadul, hiszen színpadra áll az idén 30. születésnapját ünneplő Parno Graszt, akik oláh cigány zenéjükkel elképesztő energiákat mozgatnak meg! De az este itt nem áll meg, hiszen érkezik a Los Orangutanes, a Magyarországon megalakult latin-amerikai cumbia együttes Ivan Tabeira uruguay-i énekessel az élen, Alex Torres perui gitárművésszel és társaikkal elindul a latin parti: ilyen zenét pedig nem lehet ülve hallgatni!

Vasárnap délután a gyerekeket várja Paár Julcsi énekes és zeneterapeuta Kerekerdő című produkciója, amelyben egy csodálatos világ elevenedik meg. A Hét Hat Clubbal pedig a Django Reinhardt-féle cigány jazz és a balkáni bulik egyfajta fúziója áll színpadra az árnyas fák között a nemzetközi zenészkollektíva előadásában, akik utcazenészként alakították a formációt a világ minden tájáról merítve inspirációjukat. A többszörös nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas Cimbaliband elképesztően termékeny bandája egyik remek lemezt hozza ki a másik után, energiáik, zenéjük, a virtuóz cimbalom- és a hegedűszólók magával ragadnak! Az este programjára végül Kiss Tibi és Vastag Gábor Aranyakkordja teszi fel a koronát: A Quimby-frontember és a Quimby-közeli gitáros-producer-hangmérnök közös dalkeltetője egyfajta kísérleti zenei műhely, játszótér, ahol a játékszer a zene és a szöveg.

A fesztivál kiegészítő programjaként a Zsámbékon élő színművész, Szarvas József szombat délelőttől megnyitja portáját a vendégek előtt. Lesz még Kiskalász koncert, Tündérkert-könyvbemutatók, kora esténként pedig Berecz András meseestje.

 

Program

Június 10. (péntek)

17.30 Chalga
18.50 Mordái
20.20 Blahalousiana
22.00 Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák

 

Június 11. (szombat)

16.00 Rutkai Bori Banda
17.20 Szeder duó
18.40 Nasip Kismet
19.40 Creative Crater Kör: gólyalábas előadás
20.20 Parno Graszt
22.00 Los Orangutanes

Szarvaséknál Nyakason (Zsámbék Zárdakert)

11.00 Petőfi körtefáját Zsámbékra hozó KISKALÁSZ koncert
15.00 "Tündérország - Tündérkert" - Könyveket bemutató találkozás Kovács Gyulával, Szarvas Józseffel, Ambrus Lajossal
A Könyvek:
Kovács Gyula : Magyar Gyümölcs
Szarvas József: Könnyű neked Szarvas Józsi..
Ambrus Lajos: Nagy Almáskönyv
18.00 Berecz András meseest
Egész nap lovaglási lehetőség a szomszédban!

 

Június 12. (vasárnap)

16.30 Paár Julcsi: Kerekerdő
17.50 Hét Hat Club
19.20 Cimbaliband
21.00 Aranyakkord
22.00 Tűzshow (Creative Crater Kör)

Roni, ATEMPO.sk