8. Több Mint Szomszéd – a pozsonyi Magyar Kulturális Hét szombati programja (+PROGRAMFÜZET)

2022. június 11-én, szombaton folytatódik a nyolcadik alkalommal megrendezett Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban rendezvénysorozat a főváros több helyszínén Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Pozsony szervezésében.

A vasárnaptól vasárnapig tartó eseménysorozat keretében komolyzenei és színházi előadásokat, koncerteket, kiállításokat és számos egyéb színvonalas programot kínálnak Pozsony magyar kultúra iránt érdeklődő közönségének, amelyet a hét végén négynapos szabadtéri zenei és gasztronómiai fesztivállal, valamint kézműves vásárral zárnak.

A fellépők között ott lesz a Margaret Island, Borbély Alexandra, Csík János és a Mezzo, a Fonó Zenekar Agócs Gergellyel, a Kerekes Band, Szokolay Dongó Balázs, Fesztbaum Béla, Gájer Bálint, a Well Brass, a Dunakeszi Szimfonikus ZenekarHarcsa Veronika, a Gaál Jazz Band és még sokan mások.

 

 

A RÉSZLETES PROGRAM

 

Június 11. (szombat)

15.00 Irodalmi társalgó: beszÉLJ! …mert mindannyiunknak van családi története

Tóth Erzsébet Fanni és Vibók Ildi közös könyve a gyermek perspektívájából meséli el egy csehszlovákiai magyar család történetét a huszadik század legviharosabb éveiben. Ahogy a könyvben a nagymama meséje kalanddá simítja a megpróbáltatásokat, a szakember kérdéssorán végighaladva úgy szelídíthetjük meg mi is az évtizedek óta családi titokként velünk élő démonainkat.

Tóth Erzsébet Fanni pszichológus, társadalom- és traumakutatóval Récsei Noémi, a Vasárnap munkatársa, televíziós és rádiós műsorvezető beszélget.

18.00 Margaret Island – pop

A Margaret Island az egyik legsikeresebb popzenekar a hazai könnyűzenei palettán: 2016-os berobbanásukat követően hamar állandó színfoltjává váltak a budapesti és vidéki kluboknak, legnagyobb hazai fesztiváloknak és rádiós toplistáknak is. Könnyed, pozitív és elgondolkodtató üzenetekkel tűzdelt popzenét játszanak, és az akusztikus folk-poptól indulva az utóbbi időben újfajta hangzásokkal, új hangszerekkel is kísérleteznek. A számos díjjal kitüntetett csapat a siker ellenére máig az őszinte örömzenélésben hisz.

Tagok: Lábas Viki – ének; Füstös Bálint – gitár; Törőcsik Kristóf – basszusgitár; Verók Tamás – gitár; Bejan Norbert – billentyű; Kaszás Péter – dob; Sárkány Bertalan – perka

20.00 Different Aspects Of Silence – Visegrádi jazz

Hangokkal lefesteni a csendet valahol olyan, mint tűzzel ábrázolni a vizet, eltáncolni a kövek mozdulatlanságát. Most mégis erre vállalkozik Fekete-Kovács Kornél trombitaművész-zeneszerző a cseh Robert Balzar Trióval és Harcsa Veronika énekművésszel közös új produkciója során. A közös zenei gondolkodás a népszerű cseh énekes, Dan Bárta közreműködésével vált teljessé. A lírai, elegáns, intim hangvételű szerzemények szövegeit Kornél olyan szerzőktől válogatta, mint William Blake vagy a szúfi filozófus és költő, Rúmi. A produkció vendége Bartosz Pernal harsonaművész.

Közreműködők: Harcsa Veronika (HU) – ének; Dan Bárta (CZ) – ének; Fekete-Kovács Kornél (HU) – trombita, szárnykürt; Robert Balzar (SK) – nagybőgő; Vít Křišťan (CZ) – zongora; Kamil Slezák (CZ) – dob; Bartosz Pernal (PL) – harsona

 

Június 12. (vasárnap)

14.00 Volt egyszer egy Pozsonyi Királyi Jogakadémia – séta a Pozsonyi Kiflivel

Száz évvel ezelőtt, 1922-ben szűnt meg az 1777 óta létező, kezdetben Nagyszombatban, majd 1784-től Pozsonyban működő rangos tanintézmény, ahol a magyarországi kulturális és közéleti elit számos kiválósága tanult és/vagy tanított. Sétánk során a jogakadémiához köthető helyeket keresünk fel, és felidézzük egyes híres tanárok, diákok érdemeit, emlékét is.

Vezető Korpás Árpád. Találkozó a Hviezdoslav téren, a Ganümédész-szökőkútnál.

16.00 Múzsák Társulat: Keszekusza varázspálcája – öko-mese musical

A Keszekusza varázspálcája című előadás a környezetvédelemre, azon belül is a természetvédelemre fókuszál. Játékosan nevettet, tanít és szórakoztat. Felhívja a nézők figyelmét a természetvédelemre – a gyerekek számára szerethető, az erdőben élő apró élőlények karaktereinek szemszögéből.

Az előadás időtartama 60 perc. Rendező Tövispataki Beáta.

18.00 Gaál Jazz Band – jazz

A Gaál Jazz Band 2018-ban alakult. Azóta számtalan kis- és nagyszabású fesztiválon mutatták be repertoárjukat Magyarország szinte minden területén. A zenekar tagjai egyenként, külön-külön is képzett, elismert zenészek.

Tagok: Szántó Klaudia – ének; Fekecs Ákos – dob, ütőhangszerek; Gaál Szabolcs – zongora, billentyűs hangszerek; Gaál Szilárd – nagybőgő, basszusgitár

20.00 KEREKES BAND – világzene, ethno funk

A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band útja a fülledt hangulatú moldvai, gyimesi táncházaktól a világzenei nagyszínpadokig több mint 20 évet ölel fel. Ez alatt a több mint két évtized alatt hozták létre azt a hangzást, az ethno funk-ot, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzenei színtéren. A moldvai zene pulzálását idéző tempó riff központú furulya- és koboztémákkal egészül ki.

Tagok: Fehér Zsombor – furulya, ének; Námor Csaba – koboz; Csarnó Ákos – brácsa, vocal; Sohajda Péter – basszusgitár, vocal; Fehér Viktor – dob, vocal

 

Kísérőprogramok

A Magyar Turisztikai Ügynökség kínálata
GASZTRONÓMIAI FESZTIVÁL ÉS KÉZMŰVES VÁSÁR
Magyar ízek: ételek és italok nagy választéka a sétatéri standokon.
Hagyományos kézműves termékek kirakodóvására.

 

PROGRAMFÜZET LETÖLTÉSE

EZ, ATEMPO.sk