Jubileumi V. Hajómalom Fesztivál Gútán - szombati program

Jubileumi V. Hajómalom Fesztivál Gútán - részletes program

2022. július 23-án, szombaton folytatódik az idei Hajómalom Fesztivál Gútán.

Csallóköz egyik legjelentősebb fesztiváljának célja, hogy a gútai és annak vonzáskörzetébe tartozó művészek, alkotók szokások, illetve hagyományok bemutatásán túl, valamennyi korosztály érdeklődését felkeltsék színvonalas programjaikkal, emlékezetes műsoraikkal.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Program 

Július 23. (szombat)

Szombaton már reggeltől másnap hajnalig programok armadájával támad a fesztivál, a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megtalálja a neki való kikapcsolódást. Reggeltől a mozgás és a túrázás kedvelői mindjárt egy különleges kirándulással indíthatják a napot és egy könnyed kajakozást tehetnek meg a Kis-Duna holtágon. Ezzel egyidőben a vásárlás, a piacolás szerelmesei, a kézműves portékák rajongói is hódolhatnak szenvedélyüknek a kirakodóvásáron és, amíg a lányok, hölgyek, asszonyok így tesznek, a férfiak a gyermekeikkel jól szórakozhatnak a ringlispílen és a körhintán, illetve joggal várhatják a vásárfiát kedvesüktől.

A legkisebbek az elméjüket is csiszolhatják olyan játékos és egyben ismeretterjesztő programokkal, mint a Sajó Banda hangszersimogatója, illetve a Kuttyomfitty Társulat folklórcirkusza, valamint felvidéki lovasíjászok, a Vermes Törzs bemutatója. Napközben több helytörténeti és tudományos előadás is megtekinthető. Este ismét a gasztronómia nyer teret magának, visszatér a borkóstoló túra, a hangulat fokozása csak ezután indul el igazán, hiszen színpadra lép a Generáció Táncegyüttes és ők szokásukhoz híven megmutatják, majd hogyan is kell járni. Utánuk sem pihenhetnek a táncos lábak, mert egy újabb felvidéki társaság, a népzene popsztárjai a Sajó Banda húzza majd a talpalávalót.

Késő este egy igazi zenei koktél, a Budapest Bár igyekszik majd arra a bizonyos I-re feltenni a pontot, akik csak erre az alkalomra kiegészülnek egy felvidéki meglepetésénekessel. A klasszikus magyar mulatság ezután lép a tetőfokára, előbb a Parno Graszt, majd Sajó Banda mutatja meg, hogy milyen is magyar virtus. Ezzel egy időben azok a leányok és legények, akik még a gáton lesznek DJ Carlos művészetében merülhetnek el.

 

09.00 Kapunyitás
Kajakozás a Kis-Duna holtágon, kirakodóvásár, gardróbvásár, ringlispíl és egyéb gyerekprogramok.
10.00 Kuttyomfitty Társulat - Cirkusz Folklórikusz /Sáli Iván kisszínpad/
Szereplők: Dobsa Fodor Mónika, Dobsa Tamás
11.00 Vermes törzs bemutató /Tatoo Company nagyszínpad előtti terület/
14.30 Sajó Banda – Hangszersimogató /Sáli Iván kisszínpad/
15.30 A fűzfakirályság - A Jászai Mari-díjas Fabó Tibor exkluzív tanösvénymeséje a dögös flórájáról és faunájáról gyerekeknek /Füzfa sziget/
15.30 Az Alkotó és a gútai fordító - A Kossuth-díjas és József Attila-díjas Závada Pállal és műveinek szlovák fordítójával, a gútai származású Eva Andrejčákovával Drahu Dobrovičová beszélget. /Malom sarok/
16.30 Sortánc, kattancs, dudanóta... Néprajzi értékek Gútán /Malom sarok/
Angyal Béla néprajzi gyűjtő, hely- és politikatörténeti szakíró előadása
17.35 Pro Turismo 2022 /Sáli Iván kisszínpad/
17.45 100 éves a gútai foci /Malom sarok/
J. Mészáros Károly beszélget a gútai foci legendáival (Páczer Ferenc, Fördős Ferenc, Hudák Ondrej)
17.45 TOXIKÓMA - Herendi Gábor 2021-ben bemutatott közönségfilmje, a Toxikoma, Szabó Győző azonos című önéletrajzi írásán alapul /Füzfa sziget/
18.00 Borkóstolás a gútai hajómalmon /Hajómalom/
19.00 Borkóstolás a gútai hajómalmon /Hajómalom/
20.30 Generáció Táncegyüttes: Hazai Esszencia c. előadás /Tatoo Company nagyszínpad/
21.30 Sajó Banda koncert /Sáli Iván kisszínpad/
22.30 BUDAPEST BÁR felvidéki meglepetés énekesekkel /Tatoo Company nagyszínpad/
Farkas Róbert, Behumi Dóri, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, vendégek: Telekes Péter, Bencsik Stefánia
00.00 Parno Graszt koncert /Sáli Iván kisszínpad/
02.00 Sajó Banda /Sáli Iván kisszínpad/
02.00 DJ Carlos /Füzfa sziget/

ATEMPO.sk