Az Ifjú Szivek String Quartet és a Pacora Trio újabb koncertje Budapesten

Az Ifjú Szivek String Quartet és a Pacora Trio koncertje Budapesten

2022. október 5-én, szerdán 20.00 órától az Ifjú Szivek tradicionális vonósnégyese és a Pacora Trio ad közös koncertet Budapesten, a KOBUCI Kertben, a IV. Óbudai Világzenei Hét keretében.

Belépő elővételben 3000 forint, helyszínen 3500 forint. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Adott egy szlovák etnojazz-zenekar és egy Szlovákiában tevékenykedő magyar zenekar, amelyek egyaránt merítenek a hagyományos népzenéből. A szlovák-moldáv PaCoRa Trio kelet-közép-európai etnojazzt játszik, az Ifjú Szivek Traditional String Quartet pedig a pozsonyi Ifjú szivek Táncszínház kísérőzenekara, de önállóan is alkotó, népzenét hazai viszonylatban is kiemelkedően feldolgozó négyes. A két formáció még soha nem egyesítette erőit, ezen a Magyar Zene Háza felkérésére létrejött koncerten játszanak együtt először.

A 2004-ben alapított PaCoRa Triót két szlovák és egy moldáv zenész alkotja. A tapasztalt, virtuóz hangszeresek szlovák és moldáv népzenei hagyományokra építve játszanak a népzene és a jazz nyelvével, és felhasználják a romániai cigánymuzsikusok, a lautarok zenei hagyományát is. 2005-ös első lemezükön inkább a jazzt színezték népzenei érzékenységgel, a 2012-es második viszont mélyebben gyökeredzik a tradicionális anyagban.

A magyarországi zenészekből álló Ifjú Szivek Traditional String Quartet a nagy múltú, világhírű, azonos nevű pozsonyi táncszínház kísérőzenekaraként a Kárpát-medence hagyományos magyar népzenei anyagát is játssza, ám repertoárjukon emellett számos komponált darab is szerepel, melyekkel nívós és sokszor meglepő feldolgozását nyújtják a népzenének.

A két kiemelkedő formáció még soha nem lépett együtt színpadra, pedig összeköti őket a merítés a hagyományos zenei alapokból, a kifinomult, mesteri és virtuóz hangszeres tudás, valamint az általuk ötvözött műfajok mély ismerete.

 

PaCoRa Trio

hegedű - Stanislav Palúch
cimbalom - Marcel Comendant
nagybőgő - Robert Ragan

 

Ifjú Szivek Traditional String Quartett

hegedű - Hegedűs Máté
brácsa - Hegedűs Gergely
hegedű - Király Miklós
nagybőgő - Király Tamás

ATEMPO.sk