Magyar Kincsek Ünnepe: A holnap csillagai a Zeneakadémián

Magyar Kincsek Ünnepe: A holnap csillagai a Zeneakadémián

2022. október 8-án, 15.00 órakor veszi kezdetét a budapesti Zeneakadémia Nagytermében a Magyar Kincsek Ünnepe: A holnap csillagai című esemény, melynek gyújtópontjában a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor ifjú felfedezettjei állnak.

Bő másfél évszázadon ível át a jövő csillagait, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor ifjú felfedezettjeit középpontba állító koncert programja, amelynek legkorábban komponált (Liszt-) műve az 1850-es évek első felében keletkezett, a műsor legfiatalabb száma pedig 2006-ból való. Ez utóbbi, Lugosi Dániel Alit főszerephez juttató mű Dubrovay László klarinétra és zenekarra szerzett Magyar rapszódiája, amely annak idején a Mahler-ünnep felkérésére és alkalmára született. A koncert első száma mindazonáltal egy másik rapszódia lesz: Bartók Béla 1928-as, Szigeti Józsefnek ajánlott 1. rapszódiája, amely most Kelemen Gáspár előadásában hangzik el. A szívünknek oly kedves, parádés Magyar fantázia megszólaltatásában Boros Misi vállal oroszlánrészt. A műsorban helyet kap egy másik bravúros fantázia is a XIX. századból: a meghatározó zenepedagógus, hegedűművész, Hubay Jenő első nagy zeneszerzői sikerét 1876-ban Bizet népszerű operájának témáira épülő Carmen-fantáziájával aratta, melynek előadásában a pozsonyi Teo Gertler tesz tanúbizonyságot kivételes tehetségéről.

A belépőjegy ára 1500 forint. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

 

Műsor

Bartók: I. rapszódia, Sz 87
Hubay Jenő: Carmen-fantázia
Dubrovay László: Magyar rapszódia klarinétra és zenekarra
Liszt: Magyar fantázia

 

Közreműködik

Kelemen Gáspár és Teo Gertler - hegedű
Lugosi Dániel Ali - klarinét
Boros Misi - zongora
a Concerto Budapest

 

Vezényel

Keller András

ATEMPO.sk