Rost Andrea adventi születésnapi koncertje Mosonmagyaróváron

Rost Andrea

2022. december 21-én, szerdán 19.00 órai kezdettel Rost Andrea nemzetközi hírű szoprán adventi születésnapi koncertjére kerül sor Mosonmagyaróváron, a Flesch Központban.

A koncerten közreműködik a Győri Filharmonikus Zenekar, vezényel Silló István. Partnere lesz Brickner Szabolcs operaénekes, és meglepetésként fellép a művésznő PályaStart Mesterkurzusának tehetségei is (Ortan Vivienne, Antóni Norbert és Borbély Lehel Tihamér), akikkel Rost Andrea Béres Attila rendezővel a Figaro házasságán dolgozott. 

A koncerten Rost Andrea több mint három évtizedes pályafutásának legnagyobb szerepeiből válogat.

Az est első felében az olasz és a francia operarepertoár kincsestárából válogatott a művésznő: Mozart olasz nyelvű remekművei, a Figaro lakodalma áriái és a Don Giovanni híres szerelmi kettőse után a 19. század végének verista szerzői, Mascagni és Leoncavallo kapnak szót, majd Bizet és Gounod, illetve Verdi és Puccini operarészletek állítják elénk a romantikus repertoár hősnőit. A szünet után a magyar operett nagymestere, Lehár Ferenc örökzöld melódiái csendülnek fel, míg Johann Strauss révén a program a császárvárosba is kikacsint. Az est végén a 20. század friss hangjait hallhatjuk – Gershwin, Kurt Weil, filmzene és musical egyaránt helyet kap a színes csokorban.

Mindenkit szeretettel vár a rendezőség. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

 

 

Rost Andreát kislánykorától vonzotta a színpad. A Kossuth- és Prima Primissima díjas szoprán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola növendékeként lett a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasa 1988-ban, első főszerepének, Gounod Rómeó és Júliájának női címszerepét azonban 1991-ben már a Bécsi Állami Operaház magánénekeseként is megformálhatta.

Bécsből 1994-ben Riccardo Muti karmester, a Scala zeneigazgatója hívta meg Milánóba, ami nemzetközileg ismertté és elismertté tette.

Pályafutása során Verdi Rigolettójában Gildát, Traviatájában Violettát vagy Donizetti Lammermoori Luciájának címszerepét is énekelte nagy sikerrel, de számos emlékezetes alakítása fűződik Mozart Figaro házaságának Susannájához és A varázsfuvola Paminájához is. Emlékezetes alakításokat nyújtott a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a New York-i Metropolitan Operában, a párizsi Opéra Bastille-ban, illetve Japánban a New National Operában és Kirishimában, ahol mesterkurzusokat tart.

ATEMPO.sk
Fotó: Emmer László