Jeanne d’Arc a máglyán - Kristóf Réka fellépése Budapesten online is

Jeanne d’Arc a máglyán - Kristóf Réka is fellép Budapesten

2023. március 3-án, pénteken 19.30-kor a budapesti Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében kerül sor a Jeanne d’Arc a máglyán című komolyzenei koncertre.

A koncert keretében a színpadon láthatjuk a komáromi származású szporánénekesnőt, Kristóf Rékát, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart a neves osztrák Martin Haselböck karmester vezénylete mellett.

Az osztrák Martin Haselböck rendkívül színes egyéniség: karmester, orgonaművész, zenekaralapító, zenetudós. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén előbb a régi zene specialistájaként Haydn műveit vezényli, majd a második részben Liszt elismert tolmácsaként egy ritkán felcsendülő alkotás mellett egy ismeretlen mű magyarországi bemutatóját is hallhatjuk jóvoltából. Haydn koncertáriáját és Liszt drámai jelenetét a hazai énekestársadalom fiatal kiválósága, a Virtuózok adásaiban ismertté vált szoprán, Kristóf Réka tolmácsolja.

Joseph Haydn második londoni útjára (1794–95) komponálta 100., G-dúr szimfóniáját, mely a szelíd Allegretto második tételt időről időre délceg indulóvá változtató ütőhangszeres effektusok (valójában a korban divatos „törökös” csinnadratta), valamint a tétel vége felé megszólaló trombitafanfár alapján kapta a „Katona” melléknevet.

A szimfóniával egy időben keletkezett és hasonlóképpen a második londoni úthoz kapcsolódó Scena di Berenice (Berenice jelenete) a kor divatos műfaja, a koncertária szellemében teremt drámai légkört a koncertpódiumon. A szöveg Pietro Metastasio Antigono című operájának részlete. Berenice Demetriót siratva panaszolja keserű sorsát, arra vágyva, hogy szerelmének társa lehessen a halálban.

Akárcsak Haydn Berenicéje, drámai jelenet Liszt Jeanne d’Arc-ja (1845–1874/75) is, mely Alexandre Dumas költeményére készült. A kompozíció zongorakíséretes változatban is fennmaradt, ezúttal azonban az 1858-as, eddig kiadatlan zenekari verziót ismerheti meg a közönség.

A műsort záró Liszt-alkotás, az Ünnepi hangok című szimfonikus költemény 1854-es ősbemutatóján bevezető zeneként hangzott fel Schiller Die Huldigung der Künste (A művészetek tisztelete) című drámai költeménye előtt.

A belépőjegy ára 6 900 forint, 5 900 forint, 4 900 forint, 3 900 forint és 2 900 forint az ülőhelyek színpadhoz viszonyított elhelyezkedésének függvényében. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség az eseményre.

A koncertet ONLINE is közvetítik. ITT NÉZD!

 

Közreműködik

Kristóf Réka - szoprán
Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel

Martin Haselböck

Elhangzó művek

Joseph Haydn: G-dúr („Katona”) szimfónia, Hob. I:100
Joseph Haydn: Berenice jelenete – koncertária (Berenice, che fai?), Hob. XXIVa:10
Liszt Ferenc: Jeanne d’Arc a máglyán – drámai jelenet szopránhangra és zenekarra (1858-as változat magyarországi bemutatója)
Liszt Ferenc: Ünnepi hangok – szimfonikus költemény

ATEMPO.sk